![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
SELECT * from `newsy` WHERE `type` = 1 ORDER BY `czas` DESC LIMIT 0 , 9;
Jak zrobić żeby ten select również odczytał ilość z tabeli komentarze gdzie `komentarze`.`iddlaartykulu` = `newsy`.`artykulid`. Dodam że jeden komentarz w tabelii komentarze to jeden wiersz. Czyli chodzi mi o to jak od razu policzyć ilość komentarzy do artykułu? Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a nie da rady bez left joinu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz oczywiście zrobić dwie pętle pobierające newsy i później komentarze, ale wg mnie nie jest to super rozwiązanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie no zdaje sobie sprawę, że 2 zapytanie to nie o to chodzi, ale wcześniej robiłem to jak potrzebowałem 2 tabele połączyć to bez left joina tylko normalnie AND itd itd. A teraz trzeba ilość wyciągnąć i z tym jest problem ;/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A teraz trzeba ilość wyciągnąć i z tym jest problem ;/ No właśnie, pomoc kolegi ~potreb jest lekko nie na temat. Aby zrobić to co chcesz musisz skorzystać z podzapytania oraz funkcji agregującej COUNT(). |
|
|
![]()
|
|
kurcze takie coś próbuje ale nie działa:
SELECT * from `newsy`, (SELECT COUNT(*) FROM `komentarze` WHERE `iddlaartykulu` = `newsy`.`id`) WHERE `newsy`.`type` = 1 ORDER BY `newsy`.`czas` DESC LIMIT 0 , 9; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
nie działa: Zawsze podawaj jaki błąd dostajesz tudzież dlaczego wg Ciebie nie działa (otrzymuejsz złe wyniki?). Tak czy srak spróbuj tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 22:04 |