![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawa jest prosta, chciałbym, aby po wybraniu "a" wyświetlał się tekst "dobrze"
Napisałem taki skrypcik: <form action="quiz.php" method="post" name="jak"> <checkbox name="jak"> <input type="checkbox" value="a" />A</checkbox> <input type="checkbox" value="a" />A</checkbox> <input type="checkbox" value="a" />A</checkbox> <input name="Submit1" type="submit" value="submit" /></form> <? $jak=$_POST['jak']; echo $jak; if (jak == 'a') echo'<p>dobrze</p>';?> I po wybraniu odpowiedniej pozycji nie wyświetla się. Co ciekawe próbowałem kilkarodzajów formularzy i tylko w polach typu "select" działa dobrze ![]() Ktoś może mi powiedzieć gdzie robię błąd? jest to mój 2 w życiu skrypt PHP więc proszę po mnie nie jechać, jeśli jest to coś oczywistego. Ten post edytował Drav 2.05.2009, 16:29:43 -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No coz, musisz jeszcze podszkolic sie z HTMLa, bowiem prawidlowy kod wygladalby nastepujaco:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 2.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zamień:
Kod if (jak == 'a') echo'<p>dobrze</p>';?> Na: Kod if ($jak == 'a') echo'<p>dobrze</p>';?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, tak z htmlem wiem, wkleiłem zły kod, prawidłowy wygląda tak:
<form action="quiz.php" method="post" name="jak"> <input type="checkbox" value="a" name="a" />A <input type="checkbox" value="b" name="b"/>B <input type="checkbox" value="c" name="c"/>C <input name="Submit1" type="submit" value="submit" /> </form> <? $jak=$_POST['jak']; echo $jak; if (jak == 'a') echo'<p>dobrze</p>';?> wszystko jest ok, tzn wyświetla się, ale zamaist tekstu który chce wyświetla "Array" a po zmianie skryptu na: <form action="quiz.php" method="post" name="jak"> <input type="checkbox" name="jak[]" value="a" />A <input type="checkbox" name="jak[]" value="b" />B <input type="checkbox" name="jak[]" value="c" />C <input name="Submit1" type="submit" value="submit" /> </form> <? $jak=$_POST['jak']; if ($jak == 'a') echo'a';?> nic się nie wyświetla ![]() E: Działa zamieniłem "==" na "=" Ten post edytował Drav 2.05.2009, 16:46:45 -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak jak mowi Insecure, powinno byc "$jak" zamiast "jak" w kodzie php. Poza tym $_POST['jak'] nigdy nie bedzie ustawione, poniewaz zadne z pol sie tak nie nazywa.
Jesli probujesz zrobic formularz quizu z mozliwoscia wyboru jednej odpowiedzi, to kod powinien wygladac nastepujaco: i kod php zostaje bez zmian, jesli zas chcesz zrobic mozliwosc wyboru kilku odpowiedzi, to kod html wyglada nastepujaco: a kod php powinien wtedy wygladac tak
|
|
|
![]()
|
|
Ok thx, mam jeszcze jedno pytanie co jest źle w tym skrypcie, że pokazuje bez względu an to co wybiore, że $a = 6
<?php $a = 1;?> <? if ($jak = 'a') $a = 2; ?> <?if ($jak = 'b') $a = 4; ?> <? if ($jak = 'c') $a = 6; ?> <?php echo $a;?> probowałem tez w 1 skrypcie zamaist kolejnych if dawac elseif, z tym samym rezultatem. link: http://swiatdiablo.hekko.pl/skrypty/quiz.php Chciałbym zrobić skrypt z 3 pytaniami, każde ma 3 możliwe odp, za każda odp jest ileśtam pkt, i po odpowiedzi an wszystko i kliknięciu w Submit podlicza pkts i je pokazuje. Ten post edytował Drav 2.05.2009, 17:14:23 -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
jeden znak = przypisuje wartosc do zmiennej, dwa == porownuja wartosc zmiennej z wartoscia po drugiej stronie. Poza tym nie musisz za kazdym razem otwierac i zamykac <?php ?>
|
|
|
![]()
|
|
dalej to samo, zobacz sobie (link w poście powyżej)
![]() jakby co wygląda to teraz tak:
Ten post edytował Drav 2.05.2009, 17:24:06 -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
Napisalem:
a ty zrobiles: Usun [] z nazw pol. Ten post edytował gulldarek 2.05.2009, 17:24:52 |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem, dalej to samo
![]() -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
Tak, bo gdzies w miedzyczasie usunales $jak = $_POST['jak'];
Podsumowujac, powinno to wygladac tak:
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, naprawdę
![]() ![]() Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ja mam też problem z checkboxami ale trochę z innego beczki
![]() Mianowicie chciałbym aby z pol których wybrałem uruchomiał się odpowiednio skrypt pobierający dane z bazy tzn.
przykladowo zaznacze pola "BAZA 1" i "BAZA 3" i odpowiednie z kazdej z bazy sie wyswietlily dane z tabeli malo tego żeby wyniki się polaczyly. I tak dla wszystkich kombinacji. Tzn że mam ifem sprawdzac kazda mozliwosc, czy da sie to jakos fajnie zrobic, jesli ktos nie zrozumial to prosze pytac. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:26 |