![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę aby po kliknięciu w przycisk uruchamiał się kod PHP ten w cudzysłowiu po ACTION.. Niestety zero reakcji.
<form method="post" action=" <?php $plik = "baza.txt"; $dane = file($plik); /* pobieram dane z pliku i zapisuje do tablicy (linia = rekord) */ if ((isset($_POST['nazw'])) AND (trim($_POST['nazw']) != "")) { /* sprawdzam czy zmienna została zainicjonowana i czy jej wartość nie jest pusta */ for($i=0;$i<count($dane);$i++) /* przeszukuję tablicę */ list($imie[$i], $nazwisko[$i], $miejscowosc[$i]) = explode(" || ", $dane[$i]); /* dziele linię na tablicę i zapisuje dane do odpowiednich zmienncyh */ for($i=0;$i<count($nazwisko);$i++) if (strpos($imie[$i],$_POST['nazw']) !== false) /* sprawdzam czy szukany ciąg znaków znajduje się w zmiennej $nazwisko[$i] */ echo $imie[$i]." ".$nazwisko[$i].", ".$miejscowosc[$i]."<br />"; /* wyświetlam dane w ktore spelnialy powyzszy warunek */ } ?> " > Podaj szukane nazwisko: <input type="text" name="nazw" /> <input type="submit" name="button" value="szukaj" /> </form> Dodam że w oryginale kod w cudzysłowiu po ACTION tworzy osobny plik SZUKAJ.PHP i wtedy kod formularza to : <form action="szukaj.php" method="post"> Podaj szukane nazwisko: <input type="text" name="nazw" /> <input type="submit" name="button" value="szukaj" /> </form> I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego w przypadku oryginału (czyli gdy skrypt jest uruchamiany z SZUKAJ.PHP) wyniki wyświetlane są na nowej stronie. Ja bym chciał żeby wyświetliły się poniżej buttona |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze.... umieść kod w znacznikach :/
Po 2 poczytaj o tym jak się tworzy formularze i jak się z nimi obchodzić pod PHP bo ja osobiście nigdy nie słyszałem, żeby dawać kod PHP w action formularza... No ale może jeszcze za mało umiem ![]() Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że jest w znacznikach. No i sam nie wiem czy tak można wstawić kod. Głównie chodzi mi o to jak zrobić aby wyniki po wykonaniu skryptu wyświetlały się poniżej, a nie na nowej stronie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W action nie moze byc kodu, tylko skrypt ktora ma sie wykonac, ja osobiscie go zadko podaje - wtedy robi sie tzw. refresh (nie przechodzi do nowej strony)
EDIT:
Ten post edytował *OuTSideR* 2.05.2009, 09:29:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 07:56 |