![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
problem jest następujący: są 2 tabele `galeria` i `photo`, czy można za pomocą jednego zapytania usunąć dane z obu tabel przy dwóch możliwych wariantach: w tabeli `galeria` znajduje się wpis o danym id natomiast w tabeli `photo` nie występuje. Struktura tabel: galeria photo -------- --------- id id nazwa galeria_id data_utworzenia nazwa_zdj próbowałem:
Jednak w momencie gdy nie dodano jeszcze zdjęcia do galerii i w tabeli `photo` nie ma wpisu o id odpowiadającym id w `galeria`, zapytanie nie usuwa rekordu z tabeli `galeria`. Ktoś podpowie jak to można rozwiązać? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz usunąć galerie i ewentulanie zdjęcia (jeżeli są) to użyj LEFT JOIN'a.
Bo przy INNER gdy nie ma zdjęć zwrócony zostanie Tobie pusty wynik, a przy LEFT w polach zdjęć będą NULL'e. Ten post edytował melkorm 30.04.2009, 15:22:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie, właśnie miałem napisać, że już rozwiązałem sobie problem ale że mnie uprzedziłeś...
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:53 |