![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie... jak mam zastosować funkcję explode() jeśli dane, które chcę rozbić na tablice znajdują się w pliku ?
Myślałem ,żeby odczytać dane z pliku i podstawić do zmiennej ale ten plik zawiera "ogromną" ilość linijek. Podrzuci ktoś jakieś rozwiązanie ? Pozdrawiam. Grzegorz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
może file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual od razu plik masz w tablicy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale ten plik zawiera "ogromną" ilość linijek. Ogromną, to znaczy jaką?Jeśli plik jest bardzo duży, zamiast file()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual używaj fgets()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Dzięki tej funkcji nie pobierasz do pamięci całego pliku, a tylko kolejne jego linie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 26 Dołączył: 7.11.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@slawny,
a co jeśli plik waży 100MB i jednocześnie otworzy go w ten sposób 500 userów? Autor napisał, że plik jest dosyć spory. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 26 Dołączył: 7.11.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, masz racje napisał że jest dość spory. Ale nie raczył odpisać tobie, jak bardzo....
Jak napisze, że plik ma 100MB to się do tego odniosę, a póki co nie szukaj dziury w całym. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
macie rację, przepraszam nie napisałem wielkości. Plik waży ~ 45 mb. Wydaje mi się ,że to dosyć duża waga. Jak już ktoś pisał jeżeli otworzy go kilka osób serwer może być za bardzo obciążony.
|
|
|
![]()
|
|
No to tak jak @sowiq pisał użyj fgets.
Ale czy faktycznie będą sytuacje kiedy na tym pliku będzie pracowało kilku userów? Ten post edytował slawny 30.04.2009, 14:30:16 |
|
|
![]()
|
|
Hmmm obecnie jest to mało prawdopodobne no ale w przyszłości (wraz z rozwojem projektu) będą takie sytuacje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy to koniecznie musi być jeden plik tekstowy? Czy nie lepiej byłoby użyć bazy danych, albo chociaż podzielić go na kilka części. Oczywiście o ile istnieje taka możliwość.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:38 |