![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Próbuję uczyć się języka php z książki Vademecum profesjonalisty php część 3. Zrobiłem skrypt (po części przepisałem, po części się domyślałem co do czego). Doszło do funkcji define. Wklepałem kod:
Kod <html> <head> <title>Części samochodowe Janka — wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Janka</h1> <h2>wyniki zamówienia</h2> <?php $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; echo "<p> Zamówienie przyjęte o</p>"; echo date('H:i jS F'); echo '<p>Państwa zamówienie wygląda następująco: </p>'; echo "$iloscopon opon<br />"; echo $iloscoleju.' butelek oleju<br />'; echo $iloscswiec.' świec zapłonowych<br />'; $ilosc = 0; $ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec; echo 'Zamówiono '.$ilosc.' części<br />'; $wartosc = 0.00; define('CENAOPON'. 100); define('CENAOLEJU'. 10); define('CENASWIEC'. 4); $wartosc = $iloscopon * CENAOPON + $iloscoleju * CENAOLEJU + $iloscswiec * CENASWIEC; echo 'Cena netto: '.number_format(wartosc. 2).' PLN<br />'; $stawkavat = 0.22; $wartosc = $wartosc * (1 + $stawkavat); echo 'Cena brutto: '.number_format($wartosc. 2).' PLN<br />'; ?> </body> </html> i w tym kodzie wywala mi błąd w miejscu defina. No i co tu jest źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po nazwie nie kropka tylko przecinek
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... rzeczywiście podziałało, nie ma błędów, ale teraz nie zlicza mi wartości netto produktów. Tylko brutto. netto = 0
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam podobny problem jednak u mnie wszystko jak w przykładzie załączonym do książki. Wszystko mam tak jak powyżej natomiast od funkcji define() już trochę inaczej:
define('CENAOPON', 100); define('CENAOLEJU', 10); define('CENASWIEC', 4); $wartosc = $iloscopon*CENAOPON + $iloscoleju*CENAOLEJU + $iloscswiec*CENASWIEC; //46 echo 'Cena netto: ' . $wartosc . ' PLN<br />'; $stawkavat = 0.22; $wrtosc = $wartosc*(1+$stawkavat); echo 'Cena brutto: ' . $wartosc . 'PLN<br />'; ?> Błąd wyrzuca mi w linii z funkcją define() i nie mam pojęcia o co chodzi :/. Przykłady robię sobie na serwerze cba.pl chociaż nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie. |
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cóż przekleiłem kod z przykładu do skryptu i tym razem już jednak chodzi niestety jakich wartości bym nie wpisał w formularzu to ilość zamówionych części jest nieznana ( w miejscu echo $iloscopon.' opon<br />'; wyrzuca po przekompilowaniu po prostu "opon" i nic poza tym, żadnych wartości).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo ilosc opon nie jest z nikąd pobierana i ma wartość NULL
Domyslam sie, ze dane wysylasz w tablicy post Na początku skryptu wpisz cos takiego:
I odpowiednio zmien kod dla oleju i swiec Poza tym nie musisz dwa razy zerowac zmiennej $wartosc = 0.00; Ah, i nie zapominaj, ze $stawkavat = 0.23; ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:16 |