![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek zaznaczam że php jest mi totalnie obce. W związku z powyższym, bardzo rzadko używam go w tych niewielu stronach które robię, a jeżeli już muszę, to idę metodą na sępa (czyli używam gotowego kodu znalezionego w sieci).
Tak, wiem, to nieładnie, ale nie o tym mowa... Mam następujący problem. Na swojej stronie, zastosowałem taki oto kod: Kod <? switch ($HTTP_GET_VARS['go']) { case 2: include("2.php"); break; case 3: include("3.php"); break; case 4: include("4.html"); break; case 5: include("5.html"); break; case 1: default: include("1.html"); } ?> Link ma postać: Kod <a href="index.php?go=1">LINK</a> Teraz załóżmy że na stronie 2.php, chcę zastosować identyczny schemat. Czyli - otwiera mi się index, klikam LINK, pojawia mi się w oknie (tabeli, cokolwiek) zawartość 2.php. Oczywiście menu strony pozostaje na swoim miejscu i nie jest ładowane od nowa. Plik 2.php, ma zawierać kolejne trzy przyciski (czyli własne menu) i po kliknięciu w któryś z nich, pod nimi ma się wyświetlać zawartość kolejnych plików. Niestety, jedyne co mi się udało osiągnąć, to że w chwili kiedy kliknę jeden z tych trzech przycisków, plik 2.php z nową zawartością otwiera mi się w tym samym oknie, ale znika zawartość index.php (czyli główne menu i całe formatowanie z przypisanego mu css'a). Próbowałem w 2.php zamiast 'go' użyć 'id' ale nic to nie dało. Generalnie moje pytanie brzmi "WTF?" i czy da się to jakoś zrobić. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź napisaną językiem dla php'owego ignoranta ![]() Ten post edytował Krzakus 29.04.2009, 20:08:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stosujesz po prostu "target" przy linku. I to nawet nie wymaga znajomości php tylko htmla
![]() Kod <a href="index.php?go=1" target="tabelka">LINK</a> Gdzie: tabelka = nazwa tabelki (<table name="tabelka">), jeśli dobrze cię zrozumiałem ofc. -.- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
co to za <b> przy include
![]() parametry w nagłówku zwraca w tablicy $_GET -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
okitoki - bold miał być dla was, żeby podkreślić o który plik chodzi. Nie zwróciłem uwagi że KOD nie uznaje formatowania
![]() A resztę twojej wypowiedzi poproszę na polski ![]() lashus - Dzięki za chęci, ale jedyne co mi się udało osiągnąć, to że teraz otwiera mi nową zakładkę zamiast otwierać w tym samym oknie ![]() Zastanawiam się czy nie zlać i nie wklepać tych trzech przycisków na sztywno w każdą podstronę. Będzie łatwiej. Problem się pojawi w momencie kiedy postanowię dodać czwarty (a na bank do tego dojdzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 17 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Libiąż Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to, że zamiast $HTTP_GET_VARS używa się po prostu $_GET (to pierwsze jest już zdeprecjonowane).
|
|
|
![]()
|
|
Ok, nie wiem czy się rozumiemy, więc postaram się wyjaśnić jeszcze raz.
index.php zawiera menu, które ma się cały czas wyświetlać bez przeładowania strony oraz ma zawierać treść pobieraną z plików .html po kliknięciu na przycisk w menu. zamiast jednej ze stron .html ma być strona 2.php, która ma zawierać własne dodatkowe menu (ładowane tylko w chwili załadowania 2.php do index.php) oraz ma zawierać treść pobieraną z kolejnych plików .html po kliknięciu na przycisk z menu zawartego w 2.php Zawartość index.php (czyli nagłówek, menu itp) ma być cały czas wyświetlana, niezależnie od tego, czy w nim jest wyświetlana zawartość pliku 2.php czy 666.html. Założyłem, że w takim razie w pliku 2.php muszę umieścić identyczny kod php jak w pliku index.html. Generalnie wiem już w czym może leżeć problem. Jeżeli menu pliku 2.html zawiera link w postaci: Kod <a href="2.php?id=2">LINK</a> to chyba rozumiem dlaczego otwiera się to w nowym oknie, bez zawartości index.php. Kod w miejscu którego ma być wyświetlana zawartość kolejnej (trzeciej już) strony to: Kod <? switch ($_GET['id']) { case 2: include("2.html"); break; case 1: default: include("1.html"); } ?> Pytanie, jak to rozwiązać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo zaprzęgasz ajaxa/prototype, albo iframe, albo menu w index.php musi się przeładować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 20:02 |