![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W dniu dzisiejszym postanowiłem zacząć pisać Skrypt Forum wzorując się na Książce PHP i MySQL. Zainstalowałem i skonfigurowałem Środowisko XAMPP, zrobiłem bazę danych, oraz tabelę Kategorię, a w niej pole id, oraz nazwa. Dla pola id przydzieliłem typ TINYINT, a dla nazwa typ VARCHAR. Teraz nasuwa mi się pytanie, w Książce pisze, aby w polu id przydzielić rolę Klucza Podstawowego, oraz uaktywnić opcję auto_increment - Wie ktoś może jak to zrobić ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie jest wyjaśnione w książce?
Takie rzeczy muszą być ![]() Masz XAMPPa - najłatwiej w takim razie przez phpMyAdmin. Odpal sobie w nim swoją tabele, poczytaj hinty pod buttonami albo edytuj pole - napewno znajdziesz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
osl, właśnie szukam tej funkcji w PhpMyAdmin'ie, jednak tworząc Tabelę nie znalazłem w żadnym polu możliwości ustawienia Klucza podstawowego i opcji auto_increment..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:15 |