![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem tworze kalkulator kredytowy i tak jak ponizej mam dwa pliki jeden form.html drugi oblicz.php i nie wiem co mam zle bo chce zeby w form.html jak nie wpisze nic w pola to zeby mi po wyborze pola oblicz pokazywal ta sama strone czyli form.html i to sie udaje ale teraz po uzyciu funkcji header nie wyswietla mi na stronie oblicz.php liczb :/
FORM.HTML <html><form method="post" action="oblicz.php"> Wnioskowana kwota kredytu: <INPUT TYPE="text" NAME="kwota" size="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Prowizja przygotowawcza wynosi 5% <br> Oprocentowanie <INPUT TYPE="text" NAME="oprocentowanie" SIZE="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Okres kredytowania <INPUT TYPE="text" NAME="okres" SIZE="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Oblicz <INPUT TYPE="submit" NAME="oblicz.php" VALUE="oblicz"> <br> </html> OBLICZ.PHP <?php ob_start(); ?> <html> <?php $kwota=$_POST['kwota']; $oprocentowanie=$_POST['oprocentowanie']; $okres=$_POST['okres']; if(($kwota=="")||($oprocentowanie=="")||($okres=="")){ header('Location: form.html'); } echo $kwota.'<br />'; echo $oprocentowanie.'<br />'; echo $okres.'<br />'; ob_end_flush(); ?> </html> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eee... nie wiem konkretnie o co ci chodzi, aczkolwiek twoje rozwiązanie nie jest zbyt dobre
![]() Kod <html> <body> <form method="post" target="_SELF"> Wnioskowana kwota kredytu: <INPUT TYPE="text" NAME="kwota" size="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Prowizja przygotowawcza wynosi 5% <br> Oprocentowanie <INPUT TYPE="text" NAME="oprocentowanie" SIZE="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Okres kredytowania <INPUT TYPE="text" NAME="okres" SIZE="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Oblicz <INPUT TYPE="submit" VALUE="oblicz"> <br> <?php if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] === 'POST') { $kwota=$_POST['kwota']; $oprocentowanie=$_POST['oprocentowanie']; $okres=$_POST['okres']; if(strlen($kwota) > 0 && strlen($oprocentowanie) > 0 && strlen($okres) > 0) { echo $kwota.'<br />'; echo $oprocentowanie.'<br />'; echo $okres.'<br />'; } } ?> </body> </html> Po prostu sprawdzasz czy żądanie jest POSTem wysłane, jeśli tak wykonujesz kod ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiesz nie jestem dobry w php a to co mi napisales zabardzo nie rozumiem :/...a moglbys poprawic moj skrypt zeby zadzialal?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest właśnie poprawiony to co wkleiłem. Masz gotowy jeden plik. Postaram ci się to wytłumaczyć.
Kod if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] === 'POST') { Ta linijka odpowiada za sprawdzanie nadsyłanych danych - jeśli pochodzą metodą POST (z formularza) to wykonuje dalej skrypt. Kod if(strlen($kwota) > 0 && strlen($oprocentowanie) > 0 && strlen($okres) > 0) { Tutaj odbywa się sprawdzanie czy $kwota, $oprocentowanie i $okres mają długość większą niż 0 znaków. Jeśli tak - skrypt kontynuuje Kod echo $kwota.'<br />'; echo $oprocentowanie.'<br />'; echo $okres.'<br />'; Jeśli wszystko poszło szybko, gładko i przyjemnie i skrypt nie przestał się wykonywać - zwraca ci tutaj twoje wybrane wartości ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie no w sumie ta gorna linijke przyjme ze tak ma byc bo nie znam tych komend
![]() ![]() a sprawdzales ten skrypt? Bo mi wyswietla w przegladarce ten wiersz if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] === 'POST') {.... |
|
|
![]()
|
|
Nie no w sumie ta gorna linijke przyjme ze tak ma byc bo nie znam tych komend ![]() ![]() Nie wiem, zależy. Jeśli przyjmujesz, że dostępne tam będą tylko liczby, możesz skorzystać ze swojej opcji :-) Nie zwróciłem uwagi na co skrypt jest przeznaczony, masz rację co do tego, krócej wyjdzie, aczkolwiek efekt będzie ten sam. Powodzenia w dalszej nauce ![]() |
|
|
![]()
|
|
ale nie wyswietla mi poprawnie zobacz jak u Ciebie On działa...
|
|
|
![]()
|
|
Wyświetla. Plik musi być z zakończeniem ".php". Ponadto
![]() |
|
|
![]()
|
|
U MNie jest tak gdzie tu cos brakuje ?:/ a obliczenia zrobie potem teraz tylko zeby ta czesc dzialala o ktorej mowimy
![]() <html> <body> <form method="post" target="_SELF"> Wnioskowana kwota kredytu: <INPUT TYPE="text" NAME="kwota" size="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Prowizja przygotowawcza wynosi 5% <br> Oprocentowanie <INPUT TYPE="text" NAME="oprocentowanie" SIZE="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Okres kredytowania <INPUT TYPE="text" NAME="okres" SIZE="5" VALUE="" maxlength="7"> <br> Oblicz <INPUT TYPE="submit" NAME="oblicz.php" VALUE="oblicz"> <br> <?php if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') { $kwota=$_POST['kwota']; $oprocentowanie=$_POST['oprocentowanie']; $okres=$_POST['okres']; if(strlen($kwota) > 0 && strlen($oprocentowanie) > 0 && strlen($okres) > 0) { echo $kwota.'<br />'; echo $oprocentowanie.'<br />'; echo $okres.'<br />'; } } ?> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Mnie chodzi dokładnie ten kod co przed chwilą wkleiłeś. Sprawdź sobie Klik!
Ewentualnie możesz jeszcze usunąć to przy submicie "name="oblicz.php"", zbędne jest. |
|
|
![]()
|
|
Mi podaje to co nizej, a na Twoim nie wyswietla wyniku tylko ciagle wraca do tego samego pola z tymi okienkami...
Wnioskowana kwota kredytu: Prowizja przygotowawcza wynosi 5% Oprocentowanie Okres kredytowania Oblicz 0 && strlen($oprocentowanie) > 0 && strlen($okres) > 0) { echo $kwota.' '; echo $oprocentowanie.' '; echo $okres.' '; } } ?> |
|
|
![]()
|
|
Wraca do tego samego pola jeśli dane nie są podane, chyba o to chodziło?
![]() |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie nie wpisuje dane i wraca ciagle nie wiem ta metoda nie dziala
|
|
|
![]()
|
|
Dane wyświetla POD FORMULARZEM, nie na OSOBNEJ STRONIE.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Lashus ten Twoj tak nie dziala ten moj wywala ten kod na stronie nie wiem co jest ale Mnie to wkurza pomalu
|
|
|
![]()
|
|
Coś musiałeś źle zrobić, kod na stronie tutaj podane jest dobrze zrobiony.
|
|
|
![]()
|
|
Ja to w Krasnalu na lokalnie wlanczam moze to cos tak :/
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam bladego pojęcia skrypt jest dobry na 100% u mnie i u kolegi wyświetla poprawnie. Przykro mi, ale chyba już nie mogę ci pomóc.
|
|
|
![]()
|
|
wiesz zakladam konto na darmowym serwerze tam to umieszcze i zobacze jak pojdzie.....no ale dzieki za poswiecony czas
![]() Ma ktoś jakiś pomysł jak zrobic w tym moim kalkulatorze że gdy wcisne przyciski oblicz i pola beda puste wtedy kolo nich pojawi sie napis aby wypelnic to pole..... FORM.HTML <html> <table border="1"> <form method="post" action="oblicz.php"> <tr> <td><b>Wnioskowana kwota kredytu: </b></td> <td><INPUT TYPE="text" NAME="kwota" size="5" VALUE="" maxlength="5"></td> <td> </td> </tr> <tr><td><b>Prowizja przygotowawcza wynosi </b></td><td><p align="center">5%</p></td></tr> <br> <tr><td><b>Oprocentowanie</b> </td><td> <INPUT TYPE="text" NAME="oprocentowanie" SIZE="5" VALUE="" maxlength="5"></td></tr> <br> <tr><td><b>Okres kredytowania </b></td><td><INPUT TYPE="text" NAME="okres" SIZE="5" VALUE="" maxlength="5"></td></tr> <br> <tr><td><b>Oblicz </b></td><td><INPUT TYPE="submit" NAME="oblicz.php" VALUE="oblicz"></td></tr> <br> </form> </table> </html> OBLICZ.PHP <?php $kwota=$_POST['kwota']; $oprocentowanie=$_POST['oprocentowanie']; $okres=$_POST['okres']; if(($kwota=="")||($oprocentowanie=="")||($okres=="")){ header('Location: form.html'); } else{ echo $kwota.'<br />'; echo $oprocentowanie.'<br />'; echo $okres.'<br />'; } ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:27 |