![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
są na stronie kategorie, które mają różną liczbę podkategorii. Potrzebuję wyświetlić je w trzech kolumnach, ale w taki sposób, aby te 3 kolumny były o jak najbardziej zbliżonej wysokości ( czyli rozłożyć te kategorie jak najbardziej równomiernie ). Pojedyńcza kolumna wygląda tak: +---------------| | kategoria 1 | | -- podkat 1 | | -- podkat 2 | | -- podkat 3 | | | | kategoria 2 | | -- podkat 1 | | -- podkat 2 | | ... | +---------------+ czyli nazwa kategorii głównej i pod nią podkategorie, itd. Jak to zrobić najlepiej? -- Pzdr, d. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to zrobić najlepiej? Policzyć podkategorie, podzielić przez 3 i tak wyważyć, żeby w każdej kolumnie było mniej-więcej po równo.Ja bym to zrobił tak: 1. obliczasz sumę / 3 2. sortujesz kategorie po malejącej ilości podkategorii (od największej do najmniejszej) 3. tak długo dodajesz kolejne kategorie do kolumny, aż limit się wyczerpie 3.1 startujesz od największej liczby podkategorii i dodajesz kolejne jak największe - jeśli nie da się wziąć kategorii np. z 5 podkategoriami, bo będzie ponad limit, to bierzesz kolejną, która się zmieści, np. 2. Trochę uproszczony tok myślowy, ale mam nadzieję, że pozwoli Ci jakoś ukierunkować swoje myśli. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. sortujesz kategorie po malejącej ilości podkategorii (od największej do najmniejszej) dokładnie tego mi brakowało;) Trochę uproszczony tok myślowy, ale mam nadzieję, że pozwoli Ci jakoś ukierunkować swoje myśli. jak najbardziej, thx. -- Pzdr, d. Ten post edytował daimon 28.04.2009, 08:53:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 17 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Libiąż Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby nie być upierdliwym - jest taki przycisk "Pomógł", którym możesz podziękować i pokazać innym, że problem rozwiązany.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:53 |