![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Utworzylem sobie w phpMyAdmin-ie baze danych z kodowaniem utf-8 collation utf-8_polish_ci. Następnie utworzyłem skrypt php za pomocą notepad++ który tworzy poszczególne tabele bazy danych Część skryptu wygląda tak :
Dodam ze kodowanie w notepad++ mam ustawione na utf-8 bez BOM. Prosze zwrocić uwagę na te linijke :
Po utworzeniu tabel w bazie danych wchodzę do MySQL Comadn Center a tam zamiast polskich znakow widze jakies krzaczki, podelem wyzej przyklad tej linijki poniewaz zamias polskiej litery "ł" jest kilka krzaczkow, jak sobie z tym poradzic ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
raczej o to drugie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ten "artykuł" za wiele mi nie wytlumaczyl, po pierwsze nie wysyłam nagłówków bo mam czysty skrypt php, po drugie nie korzystam z PDO i nawet nie wiem co to jest, i mysle ze nie musze wiedziec zeby ustawic polskie znaki w MySQL.
Po trzecie, zarowno baza danych jak i tabela ustawione sa na utf-8 collation utf-8_polish_ci.... Więc jeśli ktos bylby tak mily i powiedział mi co może być jeszcze nie tak bedę wdzięczny..... Ten post edytował Wolfie 27.04.2009, 17:06:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 6 Dołączył: 25.06.2007 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstaw przy laczeniu z baza danych ![]() -------------------- Studio Yaso.pl | | | | | | | | | | => 40%
|
|
|
![]()
|
|
Może jeszcze dodam taką rzecz, że gdy otworzyłem MySQL Comand Center zobaczyłem krzaczki, pozniej otworzyłem MySQL Administrator-a i zmieniłem znaki na polskie w jednej z kolumn, wszystko sie udalo, od tej pory wyświetlanie w MYSQL Administratorze jest poprawne , ale w MySQL Commande Center ciagle krzaczki.....
Cytat wstaw przy laczeniu z baza danych smile.gif Tzn po połączeniu przed wyborem bazy , czy po wyborze bazy ? Ten post edytował Wolfie 27.04.2009, 17:50:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 6 Dołączył: 25.06.2007 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po połączeniu i po wyborze bazy
no i dane do bazy musisz miec wprowadzone bez krzaczków bo inaczej krzaczki CI pociągnie. Ten post edytował bluesqad 27.04.2009, 18:07:48 -------------------- Studio Yaso.pl | | | | | | | | | | => 40%
|
|
|
![]()
|
|
no tak jak to jest w pierwszym poscie , nie ma krzaczkow a kodowanie pliku jest utf-8......
|
|
|
![]()
|
|
tamto powinno pomóc. jak nie to sprawdz jeszcze jak masz zapisany plik (strukture) czy jako ANSII czy jako UTF-8 a moze jeszcze masz inne kodownie...
z menu górnego -> format -> utf-8 i zapisz plik po czym sprawdż -------------------- Studio Yaso.pl | | | | | | | | | | => 40%
|
|
|
![]()
|
|
Wstawiam "pomógł" za całokształt włożonej pracy aby mi pomóc i za zapoznanie mnie w istrukcja :
![]() |
|
|
![]()
|
|
rozumiem że już wszystko działa?
no i cieszy że mogłem pomóc jak coś ![]() -------------------- Studio Yaso.pl | | | | | | | | | | => 40%
|
|
|
![]()
|
|
Do konca nie jestem pewny bo wziałem sie za projektowanie bazy, tak jak mowilem MySQL Administrator wyswietla znaki prawidłowo, zobaczymy co bedzie jak uzupełnie baze , ale to po zaprojektowaniu.....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:57 |