Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Blueprint CSS framework
domis86
post 27.04.2009, 08:57:03
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

Czesc, mam pytanie co sadzicie o tym frameworku Blueprint CSS (http://www.blueprintcss.org/)? Czy ktos to uzywal i czy jest to dobre? smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
pawkow
post 27.04.2009, 11:08:10
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czytałem kiedyś o tym, przyglądałem się, i tak na moje oko, bez przyglądania się dokładniejszego to generuje masę zbędnego kodu upraszczając jednocześnie cały proces kodowania layoutu - ciężko będzie jednak dopasować złożony nieschematyczny layout. Poza tym jakoś wolę patrzeć w swój ładny i logiczny kod który pisze w wypracowany przez lata sposób niż czyjś, narzucany mi, na którym muszę się opierać. CSS to nie JS czy PHP - tu nie ma co upraszczać - jedyne z czego korzystam przy pisaniu CSS'a to CSS Reset znaleziony kiedyś gdzieś w sieci - pomaga smile.gif
+Quote Post
domis86
post 27.04.2009, 11:12:03
Post #3

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

ale moze to jest jakas nadzieja na unikniecie masy bugów zwizanych z roznymi przegladarkami ie6,7,ff2,ff3,safari,chrome itp tongue.gif ?
+Quote Post
pawkow
post 27.04.2009, 11:16:19
Post #4

-----

Bugów nie unikniesz, bugi trzeba omijać, a tego trzeba sie nauczyć smile.gif Poza tym kurde, jakoś ciężko mi uwierzyć, że framework css będzie lekarstwem na wszelkie bolączki związane z różnicami w renderowaniu stron przez rożne silniki - głównie nasze kochanIE
+Quote Post
devnul
post 27.04.2009, 13:04:32
Post #5

-----

na dłuższą metę kiepskie to jest strasznie, jak wyżej kolega zauważył reset css możesz sobie z tego zapożyczyć a resztę trzeba zrobić samemu, blueprint tak naprawdę pozwala na kilka standardowych operacji, jak złożenie siatki w kilku podstawowych wariantach, tak czy siak nie unikniesz kodowania w css, a posiłkując się tymi wszystkimi rozwiązaniami zaproponowanymi w tym "frameworku" narobisz sobie więcej problemów niż to wszystko warte. Polecam traktować jedynie jako ciekawostkę.

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.07.2025 - 12:23