![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam postawionego EKG na moim serwerze dedykowanym. W jaki sposób w PHP mogę wysyłać przez niego wiadomości?
czytałem coś o exec(); oraz system(); i nie wiem jaką dać komendę... probówałem:
niestety bez skutku. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie znam EKG, ale jak używasz exec() to podaj adres bezwzględny, czyli prawdopodobnie /usr/sbin/ekg
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co do wysyłania wiadomości używasz EKG, skoro GG udostępnia API? Może chodzi Tobie o bota. Jeśli tak to ekg można skonfigurować, aby odpalał skrypt python/php przy otrzymaniu wiadomości (jak i przy innych zdarzeniach).
-------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
GG API odpada - trzeba podpisywać coś z nimi i mieć 18 lat. Chcę po prostu zrobić powiadomienie o płatnościach przez GG i odwołać się przez skrypt w php ale nie wiem jak...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
przez SSH ci to działa?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak.
|
|
|
![]()
|
|
witaj widzę ze problem jest jakiś inny, prawdopodobnie z uprawnieniami, ale możesz to zrobić w bash-u i raz dziennie ustaw by cron to uruchamiał jako TY
Kod #!/bin/bash cat ${HOME}/dane_do.gg | while read nr_gg do ekg msg $nr_gg jakaś informacja done plik dane_do.gg zawiera aktualną liste numerów do których ma zostać wysłana ta wiadomość, nie zapomnij u uprawnieniach dla skryptu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
jak chcesz zrobić bota gg działającego na ekg najlepiej zrób go w C albo Python
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz to tez zrobic w php :
1. odpalasz ekg i wpisujesz komende : on -a chat * exec -b %1 php -q /sciezka_do_serwera/ekg_autores.php %1 "%4" Zapisujesz ja do EKG poprzez 'save' . 2. Teraz piszesz sobie skrypt w php i zapisujesz go jako 'ekg_autores.php' w glownym katalogu serwera. Przyklad nizej . Wynik ze skryptu php bedzie wysylany do uzytkownika, ktory cokolwiek napisal pod numer EKG. 3. Poniewaz dobrze by bylo odebrac wiadomosc i ja przekazac do skryptu php wiec mozesz to zrobic na dwa sposoby . Albo odczytac z parametrow ktore sa dodawane jako zmienne, albo przeniesc plik history do katalogu serwera. Jak chcesz to zrobic w tym drugim wypadku to idziesz do /root/.gg/config i tam zmieniasz sciezke pliku history w pliku konfiguracji EKG config. U mnie przynajmniej ten plik jest wlasnie pod taka sciezka. Oczywiscie procz sciezki musisz zmienic last i log na 1 zeby byly te logi zapisywane. last 1 last_size 10 log 1 log_ignored 0 log_status 0 log_path /sciezka_do_serwera/history W glownym katalogu serwera musisz umiescic wczesniej ten plik history. Nie wiem czemu ale EKG nie potrafi sobie utworzyc samo pustego lub z pierwszym wpisem pliku history. Ja dla przykladu napisalem cos takiego i po sprawdzeniu dziala :
Do uzytkownika jest za kazdym razem wysylana odrazu odpowiedz : 1 . po wyslaniu wiadomosci 'cos tam' : Witaj. To jest test miniautorespondera Wyslales wiadomosc z numeru XXXXXX Dnia 19.08.2009 o godz 18:15 Tresc wiadomosci : 'cos tam' 2. Po wyslaniu wiadmosci '!czas' : Aktualna data i czas : 19.08.2009 godz 19:02:35 Mozna sobie sprawdzic pod numerem : gg:11442978 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:17 |