![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , jak moznazrobic aby zapisywany format daty byl dd-mm-yyy zamiast yyy-dd-mm , bo pewnie jak wyciagne dane z bazy i bede chcial wyswietlic to data pojawi mi sie yyyy-dd-mm a wyswietlanie wolal bym miec odwrotnie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 26 Dołączył: 7.11.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprosciej explode
aaa, bo ty chciałeś zapisywanie a nie odczyt..... Ten post edytował slawny 24.04.2009, 14:16:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wyswietlanie wolal bym miec odwrotnie Format w bazie danych a wyświetlanie to dwie różne rzeczy.http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecierz jest odpowiednia funkcja do tego DATE_FORMAT()
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...ion_date-format |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Przecierz jest odpowiednia funkcja do tego DATE_FORMAT() http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...ion_date-format Zakładając że pole w bazie jest typu DATETIME. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienna konfiguracyjna MySQL date format zawiera format daty w DATE (domyślnie: %Y-%m-%d) jednak lepiej jest jak koledzy wyżej napisali przy pomocy DATE_FORMAT() to zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm , mysle ze z explode najbardziej mi pasuje , chociaz moze ja opisze o co mi dokladnie chodzi i wtedy moze doradzicie jakies lepsze rozwiazanie
Wiec : 1.Ktos wypelnia sobie formularz , w formulazu sa pola 1- Date of Activity 2- Activity Description date of activity ma3 pola DD-MM-YYYY 2.przesylasie to do php 3.w php zrobione jest Cytat $date=$_POST['day'].'-'.$_POST['month'].'-'.$_post['year']; Niestety jak w tym formacie chcialem zapisac do bazy to sie niezapisalo bo w bazie jest YYYY-MM-DD , wiec zmienilem kolejnosc aby bylo tak jakw bazie , pole w bazie jest DATE 4.Nastepnie po wejsciu na stronke ma sie wyswietlac wedlug daty od najstarszej do najnowszej Activity , mato byc tabelka jedno pod drogim i obok activity masie pojawiac data tyle ze format YYY-MM-DD mnie nie zadowala |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to skorzystaj ze wspomnianego DATE_FORMAT().
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie wiedzialem i dalej nie wiem jak uzyc date_format() , lecz znalazlem rozwiazanie uzylem po wydobuciu z bazy YYYY-MM-DD {$history.activitydate|date_format:"%d %b %Y"} w smartach i pokazuje tak jakchcialem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:40 |