![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 6 Dołączył: 30.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam skrypt który odczytuje i dopisuje na końcu pliku dane. A ja chcę żeby dopisywało się na początku pliku. Mam ustawiony odczyt a+. Na jaki zmienić by dopisywało się na początku pliku?
-------------------- zmoderowano
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/fopen:
Cytat 'a+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na końcu pliku. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć
'r+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku. Ten post edytował sowiq 24.04.2009, 12:03:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 6 Dołączył: 30.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale r+ nie dopisuje, ale zapisuje na miejscu poprzedniej wiadomości.
-------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz rację. Wydaje mi się, że nie ma wbudowanej funkcji w PHP do zrobienia czegoś takiego, ale ręki sobie uciąć nie dam. Chodzi o to, że w przypadku pisania na początku pliku, PHP musiałoby go ładować do pamięci. Z dopisywaniem na końcu sprawa ma się inaczej.
Jeśli to nie jest super-duży plik, możesz zrobić chociażby tak:
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
![]() I jeszcze jedno pytanie: mianowicie jak zrobić wyskakujący komunikat w php? Mam skrypt java, ale nie za bardzo znam ten język... Chyba, że pomożecie mi zrobić by zapisać wynik tego skryptu do zmiennej w php, żebym mógł potem się do niej odwołać. Skrypt java: Kod <script>
<!-- var caution = false function setCookie(name, value, expires, path, domain, secure) { var curCookie = name + "=" + escape(value) + ((expires) ? "; expires=" + expires.toGMTString() : "") + ((path) ? "; path=" + path : "") + ((domain) ? "; domain=" + domain : "") + ((secure) ? "; secure" : "") if (!caution || (name + "=" + escape(value)).length <= 900000) document.cookie = curCookie else if (confirm("Cookie exceeds 900KB and will be cut!")) document.cookie = curCookie } function getCookie(name) { var prefix = name + "=" var cookieStartIndex = document.cookie.indexOf(prefix) if (cookieStartIndex == -1) return null var cookieEndIndex = document.cookie.indexOf(";", cookieStartIndex + prefix.length) if (cookieEndIndex == -1) cookieEndIndex = document.cookie.length return unescape(document.cookie.substring(cookieStartIndex + prefix.length, cookieEndIndex)) } function deleteCookie(name, path, domain) { if (getCookie(name)) { document.cookie = name + "=" + ((path) ? "; path=" + path : "") + ((domain) ? "; domain=" + domain : "") + "; expires=Thu, 01-Jan-70 00:00:01 GMT" } } function fixDate(date) { var base = new Date(0) var skew = base.getTime() if (skew > 0) date.setTime(date.getTime() - skew) } var now = new Date() fixDate(now) now.setTime(now.getTime() + 31 * 24 * 60 * 60 * 1000) var name = getCookie("name") document.fgcolor = "blue" if (!name) name = prompt("Podaj swój nick, który będzie wyświetlany w SpamBoxie", "") if (name == null || name == "") { alert ("Dlaczego jesteś taki nieuprzejmy i się nie przedstawiłeś?") } else { setCookie("name", name, now) var today = new Date () var hrs = today.getHours(); document.write ("<font face=Monotype corsiva><font size=3 color=red><i>"+ name +"</i></font>"); } // --> </SCRIPT> -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
PHP to język server-side. Nie da się w nim zrobić wyskakujących komunikatów ani innych tego typu rzeczy. A co do javy - rozumiem, że chodziło Ci o JavaScript?
Kod alert('Komunikat'); Połączone z PHP:
Ten post edytował sowiq 24.04.2009, 12:50:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() <a href="http://lukas-art.unl.pl/skrypty/czat.php" target="_blank">http://lukas-art.unl.pl/skrypty/czat.php</a> Mam jeszcze jedno pytanko, co trzeba przerobić w tym kodzie JS,który jest na stronie wyżej, żeby nie wyświetlała się wszystkim ta nazwa użytkownika, którą oni wpisali, tylko ta którą wpisał user, który napisał tę wiadomość. ![]() Ten post edytował jinchuriki 24.04.2009, 15:22:41 -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:58 |