![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dwa skrypty których kody nie mogę powiązać. Chodzi mi o stworzenie w systemie newsów tzw. zajawki, tzn. na stronie głównej wyświetlają się newsy a w,nich np pierwsze 30 słów, po kliknięciu na newsa, lub na opcję [czytaj dalej...] otworzy nam się cała zawartość.
Przedstawię część kodu który ma na celu wyświetlanie newsa na stronie głównej.
gdzie {$dane["tresc"]} wyświetla cały tekst newsa. tu mam skrypt który niby ma mi to umożliwiać.
Proszę o pomoc bo nie wiem jak to ze sobą połączyć. Pozdrawiam. Ten post edytował Ociu 23.04.2009, 20:38:02
Powód edycji: Poprawiłem bbCode (ociu)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób link do strony, gdzie będziesz wyświetlał news w całości, czyli dodasz do adresu np. id=15 i tam pobierzesz news o id 15, z tym, że nie będziesz używał funkcji przytnij().
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja substr(string, 0, ilosc_znakow) skraca string do pierwszych "ilosc_znakow"
Ten post edytował hondek 23.04.2009, 21:33:18 -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób link do strony, gdzie będziesz wyświetlał news w całości, czyli dodasz do adresu np. id=15 i tam pobierzesz news o id 15, z tym, że nie będziesz używał funkcji przytnij(). Wybacz ale nie kumam ![]() U mnie wszystkie newsy mają kolejno id 1, 2, 3 itd. index.php?id=1 , 2, 3, itd. Linkiem do danego newsa jest sam tytuł. Ale prócz tego chcę aby linkiem była opcja [czytaj dalej...], która załączy się jak napiszę np więcej niż 30 słów. funkcja str_split(string, ilosc_znakow) skraca string do pierwszych "ilosc_znakow" ok spoko ale jak mam to wkomponować w kod. jak mam to zapisać?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrob tak: Pobieraj wpisy newsow z bazy, nastepnie tresc wpisu przycinaj funkcja str_split np. -> str_split($row['tresc'], 300) i pod tym uzyj linka ktory uruchomi skrypt, ktory znowu wyswietli tekst newsa bez przycinania
![]() np. Ten post edytował hondek 23.04.2009, 17:42:38 -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
funkcja str_split(string, ilosc_znakow) skraca string do pierwszych "ilosc_znakow" ok ale jak mam to wkomponować w swój kod, jak mam to zapisać? zrob tak: Pobieraj wpisy newsow z bazy, nastepnie tresc wpisu przycinaj funkcja str_split np. -> str_split($row['tresc'], 300) i pod tym uzyj linka ktory uruchomi skrypt, ktory znowu wyswietli tekst newsa bez przycinania ![]() np. Ale u mnie z tego co próbuje zrozumieć wyświetlanie newsów jest w tym kodzie Kod $wierszy = mysql_num_rows($wynik); for ($i=0;$i<$wierszy;$i++) { $dane = mysql_fetch_array($wynik); $data = substr($dane["data"],0,20); echo "<a href=\"?id={$dane["id"]}\"><font size='4'>{$dane["tytul"]}</font></a><br>$data<br><br>{$dane["tresc"]} i jak ima się ta funkcja str_split($row['tresc'], 300) do tego kodu . podkreślam że końcówka $dane["tresc"] wyświetla właściwy cały news Ten post edytował sspawlik 23.04.2009, 17:50:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym kodzie 40linijka, gdzie masz $dane['tresc'] napisz przytnij($dane['tresc']); i potem dodaj link do całego, czyli coś w stylu echo "<a href=\"?id={$dane["id"]}\">czytaj dalej</a>"; (moja sugestia: usuń link z tytułu news'a).
Funkcja przytnij może być - nie utnie słowa, bo sprawdza odstępy. Na stronie do której prowadzi link dokładnie to samo, co masz, tylko nie używasz funkcji przytnij(), czyli echo $dane['tresc']; -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
-hwastu- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
A może zamiast przytnij() i przesyłania niepotrzebnej ilości danych mieðzy serwerem a bazą użyj MySQLowego SUBSTRING'a?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...ction_substring |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na którym roku archeologii jesteś
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ludziska, a zwłaszcza -hwastu-, zerkajcie na daty
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma to jak spostrzegawczość ;0
No ale celowo tematy nie są zamykane ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:21 |