![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam opcję pobierania danych z dwóch tabel:
Chciałbym dodać jeszcze jedną tabele (pb_workers), której wartość np g.pr_id = p.cid czyli dla tabeli celldep. Próbowałem to zrobić na zasadzie następnego left join, niestety nazwy z tabeli celldep wywalało mi tyle razi ile było przypisanych do niej rekordów z tabeli workers. Czy można połączyć 3 tabele? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to dobrze ci zrobilo, dla kazdego workers dodaje rekord z tym samym celldep dla ktorego worker sie odwoluje.
Nie wiem co chcesz osiagnac, ale musisz jakos (napisz slownie) ograniczyc jakie rekordy z workerow maja sie tu znajdowac. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Łączyć możesz dowolną ilość tabel dodając kolejne JOIN-y
![]() -------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No okez prosty opis. Mam 3 tabele
depart did - id depart name = nazwa celldep cid id celldep name = nazwa iddep - id depart workers id nazwa idcell Pobieram id i nazwe depart nastepnie pobiera mi nazwe i id celldep dla depart i nastepnie z workersa pobiera mi dane dla celldepa. Czyli potrojne laczenie kategorie -> podkategorie-> produkty Probuje to zrobic na zasadzie jednego zapytania. Chce miec mozliwosc wyswietlenie danych dla jednego depart lub dla wielu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No to trzaśnij zapytanie z dwoma JOINami łącząc tabele przy użyciu kluczy obcych. Nie bardzo rozumiem z czego robisz problem.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem takie zapytanie wcześniej, ale i tak nie działa poprawnie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie dziala, i co mi zrobisz.
Pokaz dane, ile powiazanych rekordow ma kazdy z rekordow w drugiej tabeli, i pokaz co chcesz uzyskac. PS. [OT] nazywal bys tabele/kolumny/aliasy bardziej czytelnie, konsekwentnie np. masz depart zaliasowane do c a celldep do p nie prosciej depart => d, celldep => c ? ja musialem sobie twoje zapytanie przepisac zeby co chwile nie sprawdzac co jest pod ktorym aliasem. w kazdej tabeli dajesz id jako klucz glowny, klucze obce nazywasz po prostu depart_id, celldep_id Ja to stosuje od dawna i -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
w kazdej tabeli dajesz id jako klucz glowny, klucze obce nazywasz po prostu depart_id, celldep_id Chyba najlepszy sposób. Klucz główny to u mnie zawsze pole id, a klucze obce to [nazwa_tabeli]_id. Dzięki temu mogę pisać zapytania "w ciemno" znajac tylko nazwy tabel i relacje między nimi. A do problemu: możliwe, że sęk w tym, że masz zdublowane aliasy dla tabel. Już olać to, że są ponazywane zupełnie z kosmosu ale powtarzają się: - pb_celldep p - pb_workers p Poza tym nie wiem co siedzi pod "$csql $dssql". Może tam jest błąd? Pokaż wygenerowane zapytanie, a nie to jak je tworzysz. Wklej wynik echo $sqldep i po sprawie. PS: szkoda, że piszesz "nie działa poprawnie" zamiast wkleić błąd jaki otrzymujesz. Nie wiem jak przy dublowaniu aliasów ale tutaj "p.cid = g.pr_idc" na pewno otrzymujesz błąd (skąd się wzięło g?). Ten post edytował phpion 23.04.2009, 08:37:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje zapytanie prawdopodobnie działa prawidłowo jednak możesz mieć problem z prawidłowym dostępem do elementów ze względu na użycie zapisu:
Kolego przyjmij jakieś standardy zapisów nazw tabel i kluczy podstawowych oraz kluczy obcych w innym wypadku proste zapytanie jak to przysporzy Ci tylko problemów ![]()
-------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedzi. Zrobiłem tak aby było wszystko przejrzyste. Moje zapytanie wygląda teraz tak i kod php:
Zapytanie działa poprawnie jednak nie potrafię rozbić tego dobrze. Zastosowałem obsługę nospora, do tworzenia tablicy. W chwili obecnej wygląd to tak: Kod [26] => Array ( [name] => Biuro Rachunkowe [did] => 26 [idept] => BF [corder] => 1 [dshow] => 0 [wydzial] => Array ( [190] => Array ( [namecell] => Kasa [cid] => 190 [idwysw] => BAF IV [position] => 0 [osoby] => Array ( [0] => Array ( [nazwisko] => Dobosz ) ) ) ) ) Wszystko ładnie niby działa, jednak dla tablicy osoby występuje więcej nazwisk a wywala mi jedną. Nie wiem czy robię to w dobrej formie, ale inaczej tego nie widzę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zobacz w phpMyAdmin jaką listę rekordów zwróci zapytanie i będziesz wiedział czy jeszcze jest z nim coś nie tak czy może ze skryptem tworzącym tablicę
![]() -------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]()
|
|
Na pewno ze skryptem tworzącym tablicę bo jak wyświetlam r['nazwisko'] wyświetla mi 3 pozycje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tym kodem nadpisujesz sobie za kazdym razem dane ![]() Cytat Zastosowałem obsługę nospora Nie, probowales zastosowac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Oj próbowałem i dalej próbuje. Jak nadpisuje dane? Robię tym samym sposobem co w tutorialu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Robię tym samym sposobem co w tutorialu. no wlasnie nie.if (!empty($r['namecell'])) - przeciez to w kazdej iteracji bedzie prawdziwe, wiec za kazdym razem to nadpiszesz. sprobuj tak:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobijasz mnie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
pozytywnie czy negatywnie?
znaczy dziala czy nie? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście że działa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pisales ze robiles wg. mojego tutka a ja napisalem ze nie do konca. W sumie to pisales wg. mojego tutka tylko nie zwrociles uwagi na maly szczegół:
tutek opisywany byl na przykladzie tablicy dwuwymiarowej. tutaj zaś miales tablice 3-wymiarową i niestety tego nie uwzględniles. Traktowales drugi poziom tablicy tak jak drugi poziom tablicy z tutka co bylo oczywiscie błedem. Ten drugi poziom mialbyc rowniez traktowany jako pierwszy, gdyz nie byl ostatnim. Ot takie male podsumowanie tematu ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:17 |