![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Mam baze danych, w ktorej jedna tabela odpowiada za zbieranie ogolnych informacji o uzytkowniku, a druga odpowiada za zbieranie informacji dotyczacych firm w ktorych pracowal. Obie tabele polaczone sa numeren id uzytkownika w ten sposob, ze: tabela user: user_id | first_name | last_name | login | password tabela company: id | user_id | company_name | company_country | work_from | work_to i teraz jakiego zapytania mam uzyc, jezeli chcialbym wyszukac uzytkownika, ktory ma np: imie:Piotr pracował w firmie IBM od 1999 roku? Chodzi mi o połączone wyszukanie z 2 tabel za pomocą jednego zapytania... Z gory dziekuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można tak
Kod select * from user, company where user.user_id = company.user_id and user.imie = 'Piotr' and company.work_from=1999 and company.name = 'ibm' albo z left join Ten post edytował AxZx 22.04.2009, 11:11:58 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z klauzulą JOIN w zapytaniach SQL
![]()
Założyłem że IBM ma id 5 -------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 09:30 |