Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kariera programisty PHP, Jak zaczynaliście? Jak zdobyć pierwszą pracę związaną z php?
Leopard
post 20.04.2009, 18:43:25
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Wiem, że część osób z forum to zawodowi programiści z większym lub mniejszym doświadczeniem. Chciałbym się od Was dowiedzieć jak zaczynaliście przygodę z PHP, jak wkręciliście się w zawód programisty?

Jestem studentem 5 roku, kierunek jest związany z programowaniem ale PHP na uczelni nigdy nie widziałem. Jestem samoukiem, w wolnym czasie czytam książki, piszę skrypty ale w taki sposób ciężko jest się nauczyć wszystkiego czego wymaga dzisiaj większość pracodawców. Moim problemem jest brak doświadczenia praktycznego, bo nauka to jedno ale bez ciągłego wykorzystywania umiejętności nigdy nie będę dobrym programistą. Pisząc skrypt dość często muszę zaglądać do manuala szukając odpowiedniej funkcji lub jej parametrów, do niektórych rzeczy muszę dochodzić metodą prób i błędów. Przyszedł czas żeby zacząć szukać pracy, chciałbym zostać programistą ale z jednej strony wydaje mi się, że jest jeszcze dla mnie za wcześnie, z drugiej natomiast obawiam się, że gdy znajdę inną pracę to nie będę miał wystarczająco dużo czasu aby efektywnie doskonalić swoje umiejętności. Z PHP spędzam po kilka godzin dziennie, nie wiem jednak jak wyglądają początki pracy programisty, nie wiem czy dałbym radę na takim stanowisku. Ciężko mi ocenić swoje umiejętności bo nie mam porównania w stosunku do innych.

Chciałbym abyście jako doświadczeni programiści poradzili mi co oprócz czytania książek, przerabiania przykładów, przęglądania manuala, pisania wymyślonych przez siebie aplikacji mogę zrobić aby jak najlepiej przygotować się do przyszłego (mam nadzieję) zawodu? Znacie jakieś dobre książki z praktycznymi zadaniami, podobnymi do tych, które czekają programistę w pracy?
Aktualnie jestem w trakcie przerabiania książki o OOP, gdy ją skończę chciałbym powoli zabrać się za tworzenie portfolio. Może macie jakieś rady co najlepiej w takim portfolio przedstawić pracodawcy?
Jak najlepiej zacząć szukać pracy? Może są jakieś firmy oferujące staż, praktyki... nie mam wygórowanych wymagań płacowych (mógłbym nawet wykonywać w wolnym czasie jakieś zlecenia za darmo), chciałbym tylko załapać się gdzieś, gdzie mógłbym rozwijać swoje umiejętności.

Pozdr.
Leo

--------------------
Once committed to a full attack, only a fatal bullet will stop a charging Leopard.
Piszę poprawnie po polsku.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
maniekl2
post 20.04.2009, 19:22:43
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

-----

Sam jestem jeszcze początkującym "programistą" , jeżeli w ogóle można to tak nazwać. Parę zleceń wykonałem i pierwsze ofertę pracy znalazłem właśnie na tym forum. Przyznam że za grosze, ale zawsze jakiś początek jest. Poszukaj w dziale "Giełda ofert", tam zawsze coś się znajdzie. Z tego co czytałem na tym forum w przyszłości, gdy będziesz poszukiwał pracy stałej najważniejsze będzie doświadczenie.
+Quote Post
mike
post 20.04.2009, 19:30:37
Post #3

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Ech, Yet Another Rookie, który nie potrafi korzystać z wyszukiwarki.
~Leopard dobra, szczera rada. Przeszukaj archiwum forum, bo takich wątków już było wiele. Wątpię, żebyś usłyszał tu wiele ciekawiących Cię rzeczy ponieważ mało kto ma ochotę wałkować to samo n-ty raz.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.06.2025 - 14:56