![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 6 Dołączył: 30.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić księgę gości i mam jeden problem, jak zrobić żeby wpisy kolejno się dodawały, a nie zamieniały? Podam przykład:
Piszę imię, np. "Łukasz" klikam wyślij i jest wpis Łukasz, lecz gdy wpiszę coś znowu jest tylko ten nowy wpis. ![]() -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
nie update tylko insert w mysql_query...
a najlepiej pokaż kod. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast polecenia UPDATE musisz skorzystać z INSERT.
EDIT: ech za późno ![]() Ten post edytował ArekJ 20.04.2009, 17:54:12 -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 6 Dołączył: 30.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja nie chcę tego zapisywać w bazie tylko w pliku
![]() -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
ale i tak pokaż kod
![]() |
|
|
![]()
|
|
Kod najprostszy, jak do formularzy:
Kod <form action="ksiega.php" method="post"> Imię i Nazwisko:<br /> <input type="text" name="name"><br /> Treść <br /> <textarea rows="6" cols="30" name="text"></textarea><br /><br /> <input type="submit" value="Prześlij!"><br /><br /> Kod <?php
$name = $_POST['name']; $text = $_POST['text']; $gosc = "$name<br /> $text<br /> ------------"; echo "$gosc"; ?> -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
a gdzie zapis danych do pliku ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo do pliku mozna zapisac na poczatek, koniec, lub otworzyc plik i wyczyscic i zapisac... Ty chyba czyscisz...
poczytaj o trybach otwarcia pliku ( "r+" ..) edit: / bo on nawet nie zapisal do pliku tylko odczytywal przeslane z formularza dane..echujac je... no mozna i tak... Ten post edytował comanderv 20.04.2009, 18:06:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstawie kodu można wywnioskować że tylko wyświetlasz to co jest przesłane formularzem.
Poczytaj o obsłudze plików: http://www.programuj.com/artykuly/www/plikiphp.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, mam coś takiego i teraz zapisuje np. "Łukasz", a potem "xxx" i wyświetla się "xxxasz", zamiast "Łukasz xxx". Co jest źle?
Kod <?php
$name = $_POST['name']; $text = $_POST['text']; $file = "ksiega.txt"; $nowedane = "$name . $text"; $nowedane .= $staredane; $fp = fopen($file, "r+"); flock($fp, 2); fwrite($fp, $nowedane); flock($fp, 3); fclose($fp); include "ksiega.txt"; ?> -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast r+ daj a+
![]() Cytat a Otwiera plik do dopisywania danych. Dane będą dodawane na końcu pliku
a+ Otwiera plik do oczytu i dopisywania danych. Dane będą dodawane do końca pliku r Otwiera plik tylko do odczytu (również plików za pomocą protokołu HTTP) r+ Otwiera plik do odczytu i zapisu. Dane będą dodawane na początku pliku w Otwiera plik tylko do zapisu. Jeżeli plik istnieje wszystkie dane zostaną skasowane, jeżeli nie, PHP spróbuje go utworzyć w+ Otwiera plik do odczytu i zapisu. Jeżeli plik istnieje wszystkie dane zostaną skasowane, jeżeli nie, PHP spróbuje go utworzyć -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, wszystkim klikam pomógł.
![]() Za szybko powiedziałem hop.. Działa na Apache, ale jak wysłałem na inny serwer to wyskakują błędy... http://lukas-art.unl.pl/skrypty/szkola.php -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tu nie widzę żadnych błędów. Tylko radzę Ci trochę zabezpieczyć ten kod. Bo ktoś może ci zrobić "Java Scriptowego" psikusa
![]() |
|
|
![]()
|
|
Już sobie poradziłem, nie ustawiłem CHMODÓW
![]() -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:59 |