![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Skąd: 3Miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tytuł może średnio trafiony ale zabrakło mi słów i nie wiedziałem jak w kilku słowach temat opsać ![]() Chodzi mi o stworzenie skryptu który ma umożliwiać wyświetlanie dodatkowego fragmentu formularza po zaznaczeniu np pola checkboxa. Przykład. Jest formularz z danymi osobowymi i pod polami na adres jest checkbox "Inny adres korespondencyjny" i po zaznaczeniu go bez przeładowania strony pojawia się dodatkowe pole tekstowe na dodatkowy adres. Lub np jest lista rozwijana z jakimiś opcjami gdzie ostatnia opcja to pole "inne" i po wybraniu jej pojawia się dodatkowe pole np typu text. Powiem szczerze że nie wiem jak się do tego zabrać i w jakiej technologi to stworzyć. O ile w PHP powoli sobie radzę to JS i większość innych języków skryptowych jest mi obcych. Gdyby ktoś mnie pokierował jaki się do tematu zabrać był bym niezwykle wdzięczny ^^ Ten post edytował powker1 20.04.2009, 13:32:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
nadaj id inputowi który ma być sprawdzany(nie pusty->wywołaj ukryty input)
potem sprawdzaj czy nie pusty przez document.getElementById jeśli nie pusty innerHTML z dopisaniem dodatkowego , albo dajesz div z css hidden i jak input nie pusty ustawiasz div widoczny . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeszcze lepiej to poczytać o DOM i stworzyć element dynamicznie(to nie to samo rozwiązanie co z innerHTML):
Kod funkcja x(zmienna){ jeśli(zmienna){ twórz element w drzewie DOM } else { usuń element z drzewa DOM } } //HTML: <input .... onChange="x(this.chceked);"> Potrzebne funkcje: - removeChild - createElement - appendChild I linki: - google.pl - https://developer.mozilla.org/ <-- gdzie szukasz znaczenia tych funkcji(najłatwiej przez Google) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Skąd: 3Miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 04:02 |