![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2009 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musze zrobic cos takiego, aby pobieralo kolumne z bazy danych i porownywało ją z wpisaną wartoscią i pokazywac czy jest ona w bazie czy nie.
Napisalem cos takiego: Kod <? echo('<form action="" method="POST"> <input type="text" name="adresat" <input type="submit" name="ok" value="Wyslij"> </form>'); $lista = mysql_fetch_row(mysql_query("SELECT `login` FROM `loginy`")); $adresat = $_POST['adresat']; if(isset($_POST['ok'])) { if($lista == $adresat) { die('tak'); } else { die('nie'); } } ?> Jednakze za kazdym razem pokazuje die "nie". Z czego wynika, ze jest nierownosc miedzy $lista a $adresat. $adresat jest na 100% dobrze... Obstawiam blad w Cytat $lista = mysql_fetch_row(mysql_query("SELECT `login` FROM `loginy`")); ale nie jestem pewnien... kto wprowadzi poprawki? Please ;] ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Troszeczkę ze złego założenia wyszedłeś ponieważ należy wykorzystać bazę do zweryfikowania czy podany login już istnieje. Można to zrobić w następujący sposób:
-------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
tiaaa a o sql injection to słyszałeś ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował nexis 19.04.2009, 15:01:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spawnm, pytanie było o rozwiązanie problemu sprawdzania, a nie zabezpieczanie skryptu przed SQL Inject. Mógłbym równie dobrze pokazać jak zrobić to w PDO i "podpiąć" parametry pod zapytanie eliminując problem SQL Inject jednak nie to było problemem. Celem mojego rozwiązania było jedynie zaprezentowanie jak można sprawdzać istnienie loginu, a jak ktoś zweryfikuje przesłane dane to jego sprawa
![]() Pozdrawiam, Marcin -------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2009 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy inne działały, ale najbardziej zachecająco i najbardziej rozumiałem kolege nexisa. Dzieki gosciu... dostałes "pomaga"
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 19:27 |