![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Witam,
mam DIV'a o stałej szerokości (załóżmy 500px), w nim kolejne dwa z tym że o szerokości ustalanej w procentach. Do tego momentu wszystko jest w porządku, problem zaczyna się jak dodam obramowanie dla wewnętrznych elementów (układają się jeden pod drugim). Czy jest na to jakieś rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 9 Dołączył: 26.09.2008 Skąd: krzesło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jest ale bez kodu to tak krucho
ale zapewne nie maje miejsca i dlatego się zsuwają w dół , i czy te wartości procentowe tam muszę być ? bo warto nie mieszać % z px ale spróbuj zmniejszyć % o wartość grubości ramki
Powód edycji: Błąd ortograficzny. /webdice
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
(...) ale zapewne nie maje miejsca i dlatego się zsuwają w dół (...) To jest oczywiste, chodzi o 4px (grubość obramowania). (...) i czy te wartości procentowe tam muszę być? (...) Szerokość elementu nadrzędnego będzie ustalana przez użytkownika. Poza tym jakby szerokość była ustalana w pikselach, nie było by problemu. spróbuj zmniejszyć % o wartość grubości ramki Twoim zdaniem jeden lub dwa piksele to ile procent? Problem rozwiązałem korzystając z marginesów ujemnych, sprawa zasadniczo dość prosta, ale mnie nie satysfakcjonuje. Jeśli ktoś zna bardziej eleganckie rozwiązanie to chętnie wysłucham. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto wiedzieć, że procenty można podawać nie tylko jako liczby całkowite, ale także jako liczby rzeczywiste, np. width: 69.66%
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz kilka możliwości, ale z nich wszystkich Twoje rozwiązanie wydaje się być najbardziej eleganckie:
- ujemne marginesy + padding-left: 4px dla rodzica - JS - CSS expressions - outline zamiast border, ale tego nie obsługuje IE - 2-komórkowa tabelka BTW, jakoś tak jest, że za pomocą tabelek wiele robiłoby się najprościej, chociażby centrowanie pionowe... [edit] Ten post edytował sowiq 24.04.2009, 12:08:02 |
|
|
![]()
|
|
Tabele odpadają, wiadomo dlaczego. Expressions to w sumie JavaScript, więc lepiej było by napisać wszystko w czystym JS (zwłaszcza że moja aplikacja będzie opierać się głównie o ten język). Outline również odpada z podanego przez Ciebie powodu. Rozwiązanie z ujemnymi marginesami było by całkiem w porządku gdyby nie fakt że na przykład przy zmianie grubości obramowania (nie wspomnę już o paddingach) trzeba zmieniać wartości marginesów. Twoje rozwiązanie mnie jak najbardziej satysfakcjonuje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 15:24 |