![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Rozpoczynam pracę nad stroną i mam problem z ustaleniem odpowiedniej architektury.
Będę naprawdę wdzięczny za wszystkie sugestie. Strona nie jest może bardzo skomplikowana, ale wymaga trochę pracy koncepcyjnej. Strona składa się tak naprawdę z trzech różnych stron o różnej grafice - zamierzam zrobić dla każdej osobną aplikację i wygenerować dla nich jeden wspólny panel administracyjny. Pytanie 1: czy jest to dobry pomysł (wspólny admin)? Nie robiłem wcześniej trzech aplikacji w Symfony w 1 projekcie i nie wiem czy generowanie wspólnego panelu dla wszystkich jest praktykowane i czy nie będzie z tym problemów zważywszy na to, że przynajmniej jedna z tych aplikacji będzie dosyć złożona. Czy w takim wspólnym adminie można łatwo wybrać którą aplikacją chce się zarządzać? Teraz zajmuję się tylko jedną z tych aplikacji, najbardziej złożoną. Ta strona dzieli się na trzy główne działy, powiedzmy "dla mężczyzn", "dla kobiet" i "dla dzieci". Każdy dział ma inne pozycje-sekcje w głównym menu (zgodnie z projektem) ale niektóre sekcje będą bardzo podobne we wszystkich działach, niektóre będą nawet takie same (albo wręcz te same). Sekcji w głównym menu będzie około 7 - 10 w zależności od wybranego działu. Na przykład "archiwum", "newsy", "partnerzy". Po wybraniu sekcji z menu pojawia się poniżej menu ostatniego poziomu, czyli w sumie trzecie w obrębie tej aplikacji. I tak na przykład sekcja "archiwum" dzieli się na trzy hm... podsekcje - "o poprzednich edycjach", "archiwum werdyktów" i "zdjęcia". Część z tych podsekcji będzie stronami tekstowymi edytowanymi za pomocą np. FCK a niektóre będą bardziej złożone. Na przykład "o poprzednich edycjach" może być jedną podstroną tekstową, ale "archiwum werdyktów" wymagać dodawania w panelu administracyjnym osobno każdego werdyktu do bazy i wyświetlania w postaci stronicowanej listy, etc. A więc w tym przypadku każdy werdykt będzie obiektem. Podobnie z newsami. Decyzje co ma być jak zbudowane należą do mnie, ale oczywiście ma być wygodnie dla klienta. Posumowując: Menu 1. poziomu: "dla mężczyzn", "dla kobiet", "dla dzieci". "dla mężczyzn" -> Menu 2. poziomu: "archiwum", "newsy", "partnerzy", i kilka innych. "archiwum" -> Menu 3. poziomu: "o poprzednich edycjach", "archiwum werdyktów", "zdjęcia". Do tego wszystkiego będzie kilka działów takich jak "kontakt", itp. Pytanie 2. główne: co tu powinno być modułem? Na pewno nie pierwszy poziom czyli "dla mężczyzn", "dla kobiet", "dla dzieci" bo cóż to za moduły. Drugi poziom jest lepszy, ale tak jak powiedziałem, na przykład w obu działach "dla mężczyzn", "dla kobiet" mogą być sekcje "archiwum" ale mogą być zupełnie inne i dotyczyć czegoś innego. Ostatni poziom podsekcji też nie jest dobrym kandydatem do bezpośredniego przełożenia na moduły bo niektóre z tych podsekcji to pojedyncze strony tekstowe. Rozumiem więc, że być może w ogóle nie powinienem się sugerować tym podziałem funkcjonalnym - czym w takim razie? Może powinienem wyodrębnić wszystkie zwykłe strony tekstowe i zrobić z nich moduł "artykuł" a następnie wszystko co pozostanie powinno być osobnymi modułami? Tak jak powiedziałem, będę wdzięczny jeżeli ktoś przeczyta tego przydługiego posta i coś mi zasugeruje ![]() Jeszcze dodam, że to jest w sumie pytanie o filozofię: czy mnożyć moduły, robić osobny moduł dla wszystkiego co tylko się trochę różni lub może różnić, czy właśnie minimalizować liczbę modułów i starać się załatwiać wszystkie różnice za pomocą różnych szablonów? Ten post edytował Foxx 16.04.2009, 23:56:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym podziałem na trzy app to mocno nietrafiony pomysł, szczególnie jeśli moduły w nich będą takie same lub podobne, na twoim miejscu zrobiłbym po prostu oddzielne layouty dla każdego z trzech działów głównych. A moduły rozwiązał bym jakoś tak:
- newsy - static (strony statyczne) - werdykty - galeria (strony galerii, jakieś partiale do pokazania przy newsach itp) - artykuły (jeśli potrzebujesz) Do każdego modułu możesz sobie dodać akcję archiwum która pokaże Ci np starsze newsy, werdykty lub artykuły. W modelach musiałbyś też ustalić do którego działu należą (man, woman, kid), w adminie przy dodawaniu mógłbyś sobie wtedy ustalać do czego przypiąć nowy rekord itp. pozdr. -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za sugestie.
Jeżeli chodzi o te trzy aplikacje, to one nie mają wspólnych modułów, o wspólnych modułach dla trzech działów pisałem już w kontekście jednej z trzech aplikacji. Ale masz rację, jeżeli okażą się podobne to spróbuję zrobić tylko jedną aplikację. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Może ten topic w czymś Ci pomoże. Wygląda mi to na bardzo podobny problem.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, mniej więcej mi się wyklarowała struktura po waszych postach, po dłuższej analizie specyfikacji i po dopracowaniu modelu. Pozdrawiam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.07.2025 - 02:05 |