![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest jakaś klasa, lub inna zabawka która ułatwiła by pracę z serwerem SQL ? Samemu nie mam siły nad tym pracować, próbowałem zrobić sobie coś co wykonywało by zapytanie, w razie napotkania problemów np składni, zapisywała to do tabeli error's itp. Ale uznałem że to zbyt dużo zabawy. Czy miał by ktoś, coś co jest rozwijane i ułatwiło by pracę, powodując by była bardziej logiczna, mądra itp ? Najlepiej, żeby łatwo dało się zaimplementować zabezpieczenia filtrujące, w części wykonawczej skryptu. Tak żeby można było wpisać coś ws tylu $dodb->(tabela, imie=$get['imie'], nazwisko=$get[ bla bla bla wszyscy wiezą) A przed wykonaniem technicznym, by wyszło zabezpieczenie tego... Bo teraz, trzeba usuwać złe znaczniki przed wysłaniem zapytania... Zawracanie kijem wisły... Bardzo bym prosił o pomoc, w necie jest dużo, głownie samoróbki ludzi... ale ja bym wolał coś pod czym podpisałą się jakaś firma, i co jest w miarę rozwijane z ramienia jakiegoś większego projektu. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PDO" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
Ewentualnie może jakiś ORM, ale chyba nie o to Ci chodzi. Ten post edytował Crozin 16.04.2009, 17:11:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnośnie PDO wziąłem z Wikibooks przykład:
Kurcze, popatrz kolego, przecież to zwykłe zapytanie do serwera SQL.... wygląda tak debilnie, i kretyńsko że się na nie patrzeć nie mogę... Przy 3 polach, może jest fajne, ale nie przy 100. masz u góry liste pole1 pole2 a na dole liste wartosc1 wartosc2 Szkoda, że ktoś nie wpadł napomysł pole1=>wartosc1 pole2=>wartosc2 Interesuje mnie coś, co UŁATWI pracę... ułatwi... a nie utrudni, i zmusi mnie do nauczenia się jakiegoś wyimaginowanego "czegoś" po to żeby się dalej z nim męczyć. Pomyślmy chwilkę, logicznie. Nie ma alternatywy ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Ewentualnie może jakiś ORM, ale chyba nie o to Ci chodzi.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie skorzystaj z ORMa (np. Propel).
btw: PDO udostępnia również zestaw metod do tworzenia zapytań. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kurcze, popatrz kolego, przecież to zwykłe zapytanie do serwera SQL.... wygląda tak debilnie, i kretyńsko że się na nie patrzeć nie mogę... Przy 3 polach, może jest fajne, ale nie przy 100. Generalnie nie masz totalnie pojęcia w temacie - to ma działać a nie ładnie wyglądać. Do prostych stron itp. owszem ORM lub coś na kształt PDO itp. jednak w dużych aplikacjach jazda na ORM itp. jest masakrą. Bardziej zaawansowane zapytanie z użyciem zaawansowanych funkcji łatwiej wpisuje się z palca niż metodami dostępnymi w ORMach |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 12:25 |