![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 9 Dołączył: 20.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem sobie bardzo krótka funkce która tak naprawdę tylko dodaje coś do bazy danych a więc tak :
funkcja : Kod function podstawa_wyspy() { $sql = mysql_fetch_array(mysql_query ('SELECT `id` FROM `players` WHERE `login` = "'.$login.'"')); $wydobycie_podstawowe_drewna = 10; $wydobycie_podstawowe_zelaza = 10; $wydobycie_podstawowe_upraw = 10; $podstawowe_wydobycie = mysql_query('UPDATE wyspy SET `pwd` = "'.$wydobycie_podstawowe_drewna.'" , `pwm` = "'.$wydobycie_podstawowe_metalu.'" `pwu` = "'.$wydobycie_podstawowe_upraw.'"WHERE `id` = "'.$sql['id'].'"'); } a tak dodałem ją do pewnego pliku : Kod require_once 'funkcje/funkcje.php'; podstawa_wyspy(); I moje pytanie czemu mi nic nie robi tj nie dodaje do bazy ![]() edit ; poprawiłem wywołanie funkcji ![]() Ten post edytował Ruio 16.04.2009, 09:05:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zapomniałeś o połączeniu z baza danych? Spróbuj mysql_error
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I nic dziwnego - napisałeś funkcję podstawa_wyspy(), a wywołujesz rozmiar_wyspy().
Z bardziej praktycznych uwag, podszedłeś do problemu nieco bez sensu - te zmienne w stylu $wydobycie_podstawowe_drewna są niepotrzebne - przecież możesz to bezpośrednio do zapytania wpisać. Jeśli natomiast chcesz mieć konfigurowalne, to dodaj do funkcji argumenty i ustaw im wartość domyślną. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 9 Dołączył: 20.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
połączenie z bazą jest wykonywane inną funkcją i działa na 100% .
może to nie to ale mi sie wydaje ze &login mam pusty przez co nie działa 1 select .... a pusty być nie powinien bo dołączam ten kod do pliku rejestracji gdzie wykonuje sporo operacji na tej zmiennej (tam działają ) co do wywołania to pomyliłem linijki wywołuje także podstawa_wyspy także to nie jest bład . Zrobiłem to tak aby sie nauczyć tworzyć funkcje bo narazie to jest jej zalążek ![]() Ten post edytował Ruio 16.04.2009, 09:04:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj dodać mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do zapytań i zobacz czy Ci zwraca jakieś błędy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
nie przekazujesz do funkcji $login ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim zadaj sobie pytanie "w jakim celu używamy w php funkcji?" - funkcje mają realizować jakieś tam zadanie w oparciu o podane argumenty (np. funkcja suma - sumuje podane argumenty a i
![]() |
|
|
![]()
|
|
to jest zalązek funkcji i dlatego
![]() ![]() co do przekazania $login to przecież łącze ten plik z rejestracją funkcją require_once to powinnno działać czyż nie ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o zasięgu zmiennych
![]() podaj $login jako parametr, w ostateczności zrób z niego zmienną globalną... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinnno działać czyż nie ? Nie.![]() Wydaje Ci się, że powinno ponieważ nie znasz pojęcia zasięg zmiennych. |
|
|
![]()
|
|
ajj źle zrozumiałem definicje require_once ;/ sorry wielkie można zamykać i daje podziękowania
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:47 |