![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taką aplikację, która jest jakby układem współrzędnych, na który można umieszczać obiekty/znaczniki, takie zobrazowanie tego co jest w bazie w jakims układzie odniesienia
w związku z tym zrobiłem sobie dwa obiekty 1)dla znaczników - jest tam JSON max kilkaset (do tyś) elementów, każdy element ma 7 cech (x,y,nazwa, i jakieś tam właściwości), obsługa wyszukiwania, zaznaczania znacznika itp 2)dla wykresu - obsługuje zmianę skali, poruszanie itp itd no i chciałbym jak najwydajniej to zgrać ze sobą tak od biedy to wystarczy jakas funkcja np function zarzadzaj(oWykres, oZnaczniki,/* dodtakowo JSON-parametry*/) akurat potrzebuję tych dwóch bo w wykresie wiem jaka jest bieżąca skala - czyli wartosci min,max,krok i dzięki tym wartościom mogę x,y znaczniki przeliczyć na bieżącą formę wykresu a znaczkiki potrzebuję do wyświetlenia wywoływałbym ją w taki sposób oWykres.prototype.zmianaSkali=function() { /*co tam trzeba do zmiany skali*/ zarzadzaj(this,oZnaczniki,{zs:true}); } stąd moje pytania - czy tak się robi? - czy taki sposób przy przesyłaniu argumentu this nie spowoduje jego skopiowania, bo (o ile się nie mylę) jeśli w argumencie jest obiekt to argument nie jest skopiowany, a wszystko jest wykonywane faktycznie na obiekcie będacym argumentem - czy lepiej JSONA dać na zewnątrz obiektu ZNACZNIKI? - ewentualnie, jesli jest to zły pomysł, to jak zrobić to aby było dobrze - czyli wydajnie - bez niepotrzebnyh kopiowiań |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:56 |