![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 1 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam 2 problemy
1) Kod <? //... //... $slowo=$_GET['slowo']; if(isset($_GET['start'])) $start=$_GET['start']; else $start=0; $sql="SELECT subject, id FROM tmeaty WHERE subject LIKE '%".$slowo."%'and id LIKE '%".$idd."%' LIMIT 10 OFFSET ".$start; $pobierz=mysql_query($sql) or die(mysql_error()); $wynik=mysql_fetch_array($pobierz); //var_dump($sql); //foreach($wynik as $wiersz); //echo $wiersz."<br />"; while($wiersz = mysql_fetch_object($pobierz)) { echo $wiersz->subject." ".$wiersz->idd."<br />"; } Witam mam pytanie, mam 2 kolumny 'id i temat' obok siebie. Co zrobić, żeby jak napiszę Kod strona.pl/skrypt.php?slowo=test Pojawiły mi się tematy zawierające to słowo, a obok nigo id tematu? Czyli np: Kod Test php 1 Test mysql 2 2) Jak robiłem ten skrypt to pomógł mi w nim trochę kolega. Pozwiedzał mi, że powinienem odwołać się do tego co wyciągnąłem jak do klasy (->), mógłby mi ktoś wytłumaczyć na moim przykładzie o co w tym chodzi? Czemu nie mogłem napisać $wiersz = subject ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
1)
Gdzie deklarujesz $idd?
2) mysql_fetch_object" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i życie staje się prostsze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 1 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie nie wiem jak zadeklarować $idd, żeby działał dobrze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ale po co?
zrób sobie tak:
i
|
|
|
![]()
|
|
Aha czyli $wiersz może sie odwołać do dowolnej komórki ? (i subject i id ? )
|
|
|
![]()
|
|
w $wiersz masz tablice do elementów których odwołujesz się za pomocą kluczy.
przykład: mam tablice
i teraz żeby wyświetlić cyferkę np 2 odwołujemy się po kluczu do wartości:
polecam lekturę manuala: http://pl.php.net/manual/pl/language.types.array.php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:39 |