Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty, Czyli najlepsza książka na początek
-=Peter=-
post 4.01.2010, 14:44:12
Post #41

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(phpion @ 4.01.2010, 14:21:09 ) *
No to odbiję piłeczkę: kupujesz książkę do nauki języka angielskiego i masz tam zdanie "I am do my homework now". Ucieszysz się "o ale fajnie, mogę sobie poprawić błędy, muszę być czujny!"? Przecież kupiłeś ją by się nauczyć języka więc wyłapywanie błędów powinno Cię radować.

Masz rację w tym przypadku, ale nadal ten przykład nie jest w 100% trafiony.

Błędy w listingach można w prosty sposób wychwycić samemu, bo albo program będzie źle działał (błąd logiczny) i to zauważysz, albo kod się nie skompiluje / nie przejdzie przez parser (np. błąd składniowy). Gdy dojdziesz do tego, że coś jest nie tak, to będziesz analizował ten kod linijka po linijce, jakby było wszystko ok to nie był byś do tego zmuszony. Nie myl pojęć, ja nie mówię że dobrym zjawiskiem są błędy w treści książki (nie w listingach), jedynie mówię że umiarkowana liczba błędów w listingach nie jest czymś złym, a w niektórych przypadkach może to wyjść na dobre czytającemu. Nie mówię też (tak sobie coś ubzdurałeś), że sprawia mi przyjemność jeśli czytam zabugowany listing.

Błędów gramatycznych w książce do nauki języka obcego nie jesteś w stanie wykryć, bo nie masz takiej wiedzy, ani narzędzia które by to umożliwiało. Co innego jeśli chodzi o język programowania.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 4.01.2010, 14:55:09
Post #42

Grupa: Moderatorzy

Cytat(-=Peter=- @ 4.01.2010, 14:44:12 ) *
mówię że umiarkowana liczba błędów w listingach nie jest czymś złym, a w niektórych przypadkach może to wyjść na dobre czytającemu

Nadal się nie zgodzę. Przykład:
  1. if ($zmienna = 1) {
  2. // ...
  3. }

Jako początkujący będziesz w stanie wychwycić ten błąd? Pewnie "tak" bo napisałeś, że z wyłapaniem błędów logicznych nie będzie problemu bo program nie będzie działał źle. Ameryki nie odkryłeś: jeżeli program działa źle to na pewno jest w nim jakiś błąd.

Po co tak ciągnę ten temat? Ponieważ uważam, że jakiekolwiek błędy w książkach należy eliminować. Czytający książki chce się czegoś nauczyć - jak ma to robić natrafiając co jakiś czas na bugi? W takiej sytuacji lepiej odpalić forum i przeglądać zakładane tematy z problemami - w większości z nich chodzi o duperelki typu literówki.
+Quote Post
-=Peter=-
post 4.01.2010, 15:48:29
Post #43

-----

Ja nie uważam, że błędy w książkach mają być, bo pomagają w nauce. Jestem realistą, ciężko wyeliminować wszystkie błędy z obszernej książki. Oczywistym jest, że idealną sytuacją jest to, że w żadnej książce nie ma ani jednego błędu winksmiley.jpg

Ja do dzisiaj pamiętam, jak znalazłem jednego buga w książce "php5 zaawansowane programowanie" (zresztą zgłosiłem go do erraty) i takiego błędu co popełnił autor / tłumacz ja już nie popełnię. Jakby nie ten błąd, to by mogło być inaczej (chodzi o metody interfejsu Iterator, w książce zamiast valid() używano hasMore(), czy jakoś tak).

PS. W pierwszym moim poście faktycznie trochę się zagalopowałem, zamiast słowa "tylko" powinienem użyć bardziej łagodne słowo w tym kontekście winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
mike
post 4.01.2010, 17:05:46
Post #44

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(-=Peter=- @ 4.01.2010, 14:44:12 ) *
Błędów gramatycznych w książce do nauki języka obcego nie jesteś w stanie wykryć, bo nie masz takiej wiedzy, ani narzędzia które by to umożliwiało. Co innego jeśli chodzi o język programowania.
A jaka jest różnica?
Przecież, czytając książkę do nauki języka programowania, którego nie znasz też nie jesteś w stanie zweryfikować łatwo błędu.
+Quote Post
kupilemsobieksia...
post 4.01.2010, 19:02:03
Post #45

-----

Ja pierwszą część książki już przerobiłem (stosowanie php), mam pytanie do tych bardziej doświadczonych, którzy pisali o złych nawykach... Jakie to są te złe nawyki i czego należy unikać? Może będzie lepiej jak od razu będę wiedział co i jak.
+Quote Post
Spawnm
post 4.01.2010, 19:04:44
Post #46

Grupa: Moderatorzy

Przypominam że jest to temat dotyczący książki "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty" Tak więc proszę dyskutować na jej temat.
+Quote Post
lepe[k]`
post 15.01.2010, 22:43:52
Post #47

-----

Ja osobiście miałem zaszczyt sobie kupić ową książkę, lecz jeszcze nawet nie zacząłem jej czytać. Naukę przewiduję na ferie, bo teraz po prostu nie ma czasu.

Ten post edytował lepe[k]` 16.01.2010, 09:14:11
+Quote Post
unikat_
post 4.02.2010, 18:58:18
Post #48

-----

jak dla mnie książka rzeczywiście najlepsza ale na początek, daje w miarę dużą wiedzę dzięki której ze spokojem można brać się za bardziej skomplikowane projekty, rozwiązania winksmiley.jpg Wady tej książki to na pewno brak własnych ćwiczeń i brak rozszerzonej wiedzy. Ale książka wypełnia swoje zadanie: nauczenie podstaw php. Jeszcze jedna mała uwaga - nie da się tej książki przeczytać przez ferie - jeżeli chcesz mieć solidne podstawy to długie miesiące przed tobą z vademecum.

Ten post edytował unikat_ 4.02.2010, 18:59:47
+Quote Post
Mav
post 8.02.2010, 12:33:07
Post #49

-----

Zakupiłem tą książkę na święta, a dokładniej wydanie 3 i jest świetna. Uczę się z niej, podstawy PHP są dobrze opisane, każda nowa strona, daje nową wiedze z zakresu PHP, polecam tą książkę osobą, które nie miały okazji uczyć się PHP, są tutaj podstawy, jak i rzeczy dla zaawansowanych użytkowników PHP'eka.

--------------------
Jestem początkującym twórcą stron WWW.
Za ewentualne pytania/problemy u niektórych panów
, którzy mają większą wiedze niż ja wydają się zielone,
to przepraszam.

I'm HARDCORE!
+Quote Post
menTis
post 22.03.2010, 19:25:13
Post #50

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Kupilem przez neta wydanie trzecie i jest blad - Cytuje:
  1. <form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
  2. <table border=0>

A nie powinno być?
  1. <form action="przetworzzamowienie.php" method="post">
  2. <table border="0">

Ten post edytował menTis 23.03.2010, 00:57:36
+Quote Post
gigzorr
post 25.03.2010, 09:40:10
Post #51

-----

Cytat(menTis @ 22.03.2010, 19:25:13 ) *
Kupiłem wydanie trzeci a zaraz potem wyszło czwarte... to ściągnąłem z neta czwarte i czytam w *pdf, jak narazie podoba mi się. Wszystko jest dobrze wytłumaczone aczkolwiek ja początkujący programista znalazłem 'chyba' błędy. Cytuje:
  1. <form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
  2. <table border=0>

A nie powinno być?
  1. <form action="przetworzzamowienie.php" method="post">
  2. <table border="0">

Jak ty wogóle możesz tutaj pisać , że ściągnałeś z neta ksiązke w pdfie

BUSTED

TWOJE IP ZOSTALO ZAPISANE

joking right now biggrin.gif

To ta ksiązka?

+Quote Post
kolpaw
post 27.03.2010, 15:44:29
Post #52

-----

Jestem szczęśliwym posiadaczem tej książki od 4 dni.
Jak narazie książka bardzo czytelnie i prosto napisana, jednak wymagane podstawy php - sam manual winksmiley.jpg
+Quote Post
gigzorr
post 27.03.2010, 16:54:05
Post #53

-----

Cytat(kolpaw @ 27.03.2010, 15:44:29 ) *
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej książki od 4 dni.
Jak narazie książka bardzo czytelnie i prosto napisana, jednak wymagane podstawy php - sam manual winksmiley.jpg

co masz na myśli pisząc manual?

ja zamówiłem tą ksiażke z myślą, że jest ona dla początkujacych , tak wyczytałem.

Ten post edytował gigzorr 27.03.2010, 16:54:24
+Quote Post
athabus
post 28.03.2010, 14:27:38
Post #54

-----

Też swego czasu zaczynałem od tej książki. Posty o złych nawykach moim zdaniem są przesadzone - jakoś nie widzę możliwości napisania książki, która od razu uczyłaby mvc, programowania obiektowego itp. Trzeba przyjąć, że osoba z zerowym doświadczeniem w php chce aby strona zaczęła działać. Muszą być skrypty typu hello world itp.

Z perspektywy czasu można mówić, że książka uczy złych nawyków, ale tak jest ze wszystkim, że nie zostaje się od razu ekspertem.

W mojej opinii książka wybitna - w jednej pozycji zebrano cały przekrój podstaw php i mysql, który pozwala na samodzielne stworzenie pierwszej sensownej strony internetowej. Może i ta strona będzie podatna na ataki, nie będzie prosta w rozwijaniu i będzie mieszała warstwy, ale umówmy się - żeby napisać poprawnie stronę internetową trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia - na pewno nie da się tego zdobyć z książki dla początkujących.

Dawno już nie zaglądałem do tej książki, ale pamiętam, że nauka była oparta o konkretne przykłady i to bardzo mi się podobało. Po tej książce napisałem swój pierwszy poważny projekt - teraz gdy przeglądam jego źródła to śmiać mi się chce, ale pewnie po niewielu książkach mógłbym napisać coś tak rozbudowanego i o dziwo działającego przez ~2 lata bez zastrzeżeń.

Jedyny zarzut jaki mam do tej książki to tytuł Vademecum Profesjonalisty, bo w tej książce nie ma niczego co usprawiedliwiałoby ten tytuł.

Jeśli jednak jesteś na początku swojej przygody z php to kupuj tę książkę bo wychowało się na niej kilka pokoleń, że się tak wyrażę.
+Quote Post
Bandicoot
post 31.03.2010, 23:19:16
Post #55

-----

Po pewnym czasie te literówki denerwują, lecz ogółem można to wybaczyć, zaczynałem się z niej uczyć mając 0 pojęcia o PHP i MySQL i na razie jest dobrze radzę sobie, a trochę rozdziałów już za mną.
+Quote Post
werian
post 6.04.2010, 20:40:41
Post #56

-----

Mam nadzieję że upoluję ją jeszcze na allegro.
+Quote Post
gigzorr
post 7.04.2010, 13:57:49
Post #57

-----

Napewno ją upolujesz na allegro.Ja kupiłem ją przed świętami , jestem w połowie,naczytałem się o security , czyli dużo informacji o bezpieczeństwie w tej oto książce jest poświęcone rozdziałów , warto ja przeczytać , hm coś od siebie: parę błędów jest jak to w książce , czy w pisaniu literówki czy w kodzie.A co do ksiązki , to warto ją kupić.
+Quote Post
Adam_
post 22.04.2010, 18:29:47
Post #58

-----

Świetna książka dla początkujących. Zacząłem czytać ją od niedawna i jak na razie jestem bardzo zadowolony - mam nadzieję, że tak będzie i do końca.
+Quote Post
gigzorr
post 22.04.2010, 19:06:38
Post #59

-----

Cytat(Adam_ @ 22.04.2010, 19:29:47 ) *
Świetna książka dla początkujących. Zacząłem czytać ją od niedawna i jak na razie jestem bardzo zadowolony - mam nadzieję, że tak będzie i do końca.

Bez złudzeń, kazda ksiazka jest dobra na poczatku jak i ta , na koncu nawet nie ma co czytac bo watpie ze zrozumiesz smile.gif
+Quote Post
smentek
post 4.05.2010, 18:32:22
Post #60

Ostrzeżenie: (10%)
X----

To rzeczywiście jest dobra książka na początek ale słowo "profesjonalisty" w tytule jest nie na miejscu...

Cytat(Groszek_6 @ 3.01.2010, 14:39:37 ) *
Posiadam tą książkę stosunkowo niedługo i już mam pewne problemy wstydnis.gif
Chodzi oczywiście o 'Vademecum Profesjonalisty'.
Kody przepisane żywcem z książki nie chcą się kompilować, nawet te z dołączonej płyty nie działają worriedsmiley.gif

Pozdrawiam

biggrin.gif Kod PHP ma to do siebie że nie chce się kompilować. Może powinieneś użyć interpretera?

--------------------
.:SMENTEK:.
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.06.2025 - 07:33