![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chce stworzyć auto logowanie działające na zasadzie: Zalogujesz się poprawnie do serwisu, to auto logowanie automatycznie samo się uruchamia, czyli bez żadnych checkboxów, chcesz czy nie, autologowanie będzie włączone.
Fragment kodu, odpowiadającego za autologowanie: Kod $haslo = md5($_POST['haslo']; setcookie("sid", $row['uzytkownikID'].":".$haslo, time()+$cos * 60 * 60 * 24 * 360)); sid - to sesja, którą rozpocząłem (session_name, session_start) $row['uzytkownikID']; - to ID użytkownika zalogowanego pobranego $haslo - haslo, które wpisał w formularzu logowania ($_POST) Jednak mam parę pytań odnośnie cookies, auto logowania; a) $cos - co tutaj mam wstawić? liczbę 24 , czy co? ![]() c) Czy zmienna $hasło , która przechowuje hasło użytkownika powinna być bardziej zakodowana ? np. md5 + inne kodowania? czy md5 starczy? d) Czy powyższy wycinek kodu spowoduje efekt automatycznego logowania? Ponieważ w formularzu logowania nie będzie pytania "Zalogować auto" tylko chciałbym tak napisać skrypt aby WYMUSZAŁ logowanie auto. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 20.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ) w tym przypadku można powiedzieć, że $cos to ilość lat ważności ciastka bo "time()+60*60*24*365" to rok a mnożysz jeszcze przez $cos.
b ) nie wiem ![]() c ) ja dopiero się uczę i na razie ograniczam się do zwykłego md5 ale podobno nie jest to wystarczające zabezpieczenie. d ) nie, powyższy wycinek ustawia tylko plik cookie. Jak chcesz zrobić automatyczne logowanie to nie wystarczy wysłać ciastko z danymi ale przy wejściu na stronę musisz sprawdzić czy użytkownik ma ciacho i czy podane w nim wartości zgadzają się z tymi w bazie, wtedy go zalogować. Ten post edytował Leopard 12.04.2009, 11:12:39 -------------------- Once committed to a full attack, only a fatal bullet will stop a charging Leopard.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
time()+$cos * 60 * 60 * 24 * 360 To wg mnie możesz zupełnie wyrzucić, no chyba że chcesz autowygasanie ciastka. 2. Co do bezpieczeństwa, to jest raczej bezpiecznie ![]() 3. md5 starczy ![]() 4. Dopóki nie będziesz sprawdzał egzystencji ciasteczka zrobionego tym kodem to nic się nie stanie ![]() Pozdrawiam DevonSix |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
//Czy powyższy kod (a raczej wycinek) jest bezpiecznym kodem, nie grozi mi atak XSS ? itp?
aby XSS się wykonał musiał byś dać echo bo XSS to javascript . pomysł z ciastkami imho bardzo słaby , user szybko dojdzie że używasz samego md5 co w przypadku przechwycenia czyjegoś ciastka zakończy się tragicznie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomysł z ciastkami imho bardzo słaby , user szybko dojdzie że używasz samego md5 co w przypadku przechwycenia czyjegoś ciastka zakończy się tragicznie. ;o Jak hasło będzie 2/3 literkami to tak no ale jak user da 8 znakowe z literami i cyframi to i tęczowe tablice za bardzo nie pomogą ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
dla tęczowej to bez znaczenie , mowa raczej o brutal force .
A zakładanie że wszyscy dają hasła typu A3$^vVe3[]X jest raczej naiwnością . |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jednak mam parę pytań odnośnie cookies, auto logowania; Najprościej byłoby session_set_cookie_params" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i ustawić czas na odpowiednio długi. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:00 |