![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym abyście ocenili klasę (właściwie taki kontener na funkcje), nad którą niedawno pracowałem. Służy ona do operacji na obrazkach za pomocą biblioteki GD.
Od razu powiem, że znam funkcję Kod imagefilter(); tyle, że nie podoba mi się, że operuje ona na oryginale, oraz, że trzeba mieć PHP skompilowanego razem z biblioteką GD. Trochę duże tego więc wrzucam na wklej.org Filter.class.php CdFilter.class.php przykład:
Dla ![]() Tworzy odbice: ![]() Ten post edytował #luq 11.04.2009, 17:35:45 -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podoba mi sie to ze nie wszedzie uzywasz slow kluczowych public, protected i private... - brzydki nawyk albo niedopatrzenie ![]() No bez przesady, tyko przy jednej metodzie nie ma public ![]() Cytat Dwa... korzystasz z biblioteki GD ale nigdzie nie sprawdzasz czy jest dostepna, co w chwili gdy ktos mniej doswiadczony bedzie chcial skorzystac z klas moze zakonczyc sie bledem i zdziwieniem ![]() Słuszna uwaga ![]() -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie chce abys odbieral tego jako atak, etc... Choc ostatnimi czasy dziwnie sie spieramy na forum ![]() Ja takie spory odbieram raczej jako rodzaj współzawodnictwa ;p Dobrze robią czasami takie małe kłótnie :] ale jednak nam obu, ich nie życzę -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat na uwaga Tyle, że na razie tylko ja korzystam z niej, ale oczywiście nie widzę przeszkód żeby dopisać. Zrobiłbym tak, aby sprawdzało, czy jest dostępne ImageMagick - jeśli nie, to dopiero wtedy korzysta z GD. Poza tym, wszystko na metodach statycznych... A czemu nie możesz zrobić tak, jak np. w niektórych ORM-ach jest robione, tzn:
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłbym tak, aby sprawdzało, czy jest dostępne ImageMagick - jeśli nie, to dopiero wtedy korzysta z GD. Nigdy nie korzystałem, mówisz, że lepsze? Poza tym, wszystko na metodach statycznych... A czemu nie możesz zrobić tak, jak np. w niektórych ORM-ach jest robione, tzn: Myślałem nad tym, ale jeśli będę chciał, dla jednego obrazka stworzyć 2 (lub więcej), np miniaturkę oraz odbicie takie jak w przykładzie, a taka konieczność przy jakichś serwisach graficznych jest wielce prawdopodobna, musiałbym tworzyć 2 obiekty z tym samym obrazkiem początkowym, w mojej wersji nie muszę. Może i myślenie trochę chore, bo rzeczywiście obrazek idealnie się nadaję na obiekt, i płyną z tego wielkie korzyści (nie trzeba liczyć co każdy filtr szerokości i wysokości itd.) Pewnie masz rację... -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nigdy nie korzystałem, mówisz, że lepsze? Mniej zasobów zżera. Poza tym, duuuużo większe możliwości. Cytat Myślałem nad tym, ale jeśli będę chciał, dla jednego obrazka stworzyć 2 (lub więcej), np miniaturkę oraz odbicie takie jak w przykładzie, a taka konieczność przy jakichś serwisach graficznych jest wielce prawdopodobna, musiałbym tworzyć 2 obiekty z tym samym obrazkiem początkowym, w mojej wersji nie muszę. Nie. ![]()
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat @luq: o to chodzi, prawda? Dokładnie ![]() Chodziło mi o:
Z oryginału chce mieć odbicie, oraz z oryginału chce mieć miniaturkę. Jeśli miałbym każdy obrazek jako obiekt, musiałbym stworzyć 2 obiekty, inaczej miałbym co najwyżej miniaturkę obróconego oryginału ![]() belliash, chodzi Ci o to, że: Kod $img->restore(); miałoby przywracać obrazek stworzony w poprzednim kroku, takie cofnięcie zmian jak w Wordzie np? Nie opłacalne, trzeba by kontrolować wszystkie zmiany, czyli potrzeba by tablicy obrazków tworzonych w każdym kroku. Za dużo pamięci pójdzie. Ten post edytował #luq 11.04.2009, 20:49:37 -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
A po co drugi raz new" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Przecież jest clone" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
|
|
![]()
|
|
belliash ale może dopiero po kilku krokach będzie potrzeba "rozgałęzienia" operacji na obrazkach:
Ten post edytował #luq 12.04.2009, 09:12:00 -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Przypuśćmy taki przypadek:
Jeśli, każdy obrazek, byłby obiektem, aby takie coś zrobić trzeba by powtórzyć wszystkie pierwsze filtry, bo nie da się cofnąć o jeden krok, tylko do początku. Chodzi mi o taki przypadek ;] -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:06 |