![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z pokazaniem ile jest zarejestrowanych uzytkowników. Mój kod zamieszczony jest w funkcji statystyki();
Funkcja statystyki(); : Kod function statystyki() { $lacz = baza(); $wynik = $lacz ->query ("SELECT COUNT(*) FROM uzytkownik"); $l = $wynik -> fields['count(*)']; echo ' <center>Mamy '.$l.' zarejestrowanych użytkowników.</center>'; } Lecz nie wyświetla mi ilości uzytkowników. W zmiennej $lacz jest podana funkcja łaczenia sie z bazą. O to ona: Kod function baza() { $wynik = new mysqli('****', '****', '***', '****'); if (!$wynik) throw new Exception('Połączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się'); else return $wynik; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $l = $wynik -> fields['count(*)']; Zmień może na: $l = mysql_num_rows($wynik); -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko wtedy mi wywala, ze nie znalazło bazy ;p
Kod Warning</b>: mysql_quer in <span style="font-weight: bold;">***</span> on line <b>113
Warning</b>: mysql_num_ in <span style="font-weight: bold;">***</span> on line <b>114 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że gwiazdki to tylko tak dla bezpieczeństwa dajesz na forum, a w rzeczywistości masz normalnie, poprawne dane przekazane, tak?
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Tak ;P Z bazą się dobrze łącze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
O ile się nie mylę, to ktoś zapomniał o fetch_row.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak:
Kod $wynik = $lacz ->query ("SELECT COUNT(*) as ile FROM uzytkownik"); $l = fetch_row($wynik); Lecz nadal wywala mi błąd: Kod Fatal error: Call to un in ** on line 118 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A mógłbyś przepisać cały błąd?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Kod Fatal error: Call to un in /virtual/a/c/***/function/funkcje.php on line 118 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Call to un in Nie ma w tym komunikacie nic więcej...? Chyba więcej powinno być, bo: Kod $l = fetch_row($wynik); $wynik, to obiekt, więc: $wynik->fetch_row(). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dobra... poradziłem sobie ;P
Zrobiłem tak: Kod $wynik = $lacz -> query("SELECT count(*) FROM uzytkownik"); $l = $wynik->num_rows; Jak myślicie.. czy to dobry kod? |
|
|
![]()
|
|
Nie. Zawsze zwróci Ci jeden.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Kurde... to nie wiem jak juz mam to zrobić. :\
próbuje tak: Kod $wynik = $lacz -> query("SELECT COUNT(*) FROM uzytkownik"); $l = mysqli_fetch_row($wynik); lecz wyświetla mi "Array". Ten post edytował Loped 11.04.2009, 15:25:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub
// EDIT: @UP, i dobrze Ci zwraca, teraz zobacz co ma pierwszy element tej tablicy Ten post edytował pyro 11.04.2009, 15:26:24 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Oo.. Dzieki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 13:50 |