![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Może dla niektórych pytanie wydaje się dziwne, ale zastanawiam się nad sensem kontroli, sprawdzania danych przekazywanych do funkcji własnych php? ![]() O co dokładnie mi chodzi: Pisząc strony stosuję maksymalnie uproszczony format oddzielenia warstwy logiki od prezentacji, czyli oddzielenie kodu html, js, css od php i mysql poprzez zastosowanie oddzielnych, własnych funkcji php. Przyznaje, że strony które robię nie wymagają tworzenia jakiś zabezpieczeń, itp. bo są to stronki firmowe, małe i średnie projekty nie narażone na próby "czegokolwiek". Na temat bezpieczeństwa wiem tyle co można przeczytać w książkach i blogach internetowych, i tu rozumie sens kontroli zmiennych otrzymywanych z linku, kontrolę danych otrzymywanych z zewnątrz przez formularze, czy zabezpieczenie kodu przez wstrzykiwaniem kodu sql, lecz zastanawiam się czy jest sens kontroli funkcji własnych, do których parametry są definiowane wewnątrz kodu statycznie, np:
Nie wiem dlaczego ale z przyzwyczajenie jakiegoś stosuje właśnie taki format tworzenia funkcji, czyli zawsze sprawdzam dane przesyłane do funkcji. I tak się zastanawiam, czy prócz tego że do każdego błędu funkcji mogę podpiąć własną funkcję kontroli błędów, dzięki czemu będę w łatwy sposób identyfikował błąd w składni, czyli w sumie moją pomyłkę w kodzie, czy kontrola taka kontrola ma jakiś wpływ na podniesienie bezpieczeństwa aplikacji, czy tylko tracę na to czas i dopisuję zbędne linie kodu? ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat bo są to stronki firmowe, małe i średnie projekty nie narażone na próby "czegokolwiek". Każda strona jest narażona. I to nie podlega dyskusji - zabezpieczać trzeba WSZYSTKO, co pochodzi z zewnątrz. Cytat lecz zastanawiam się czy jest sens kontroli funkcji własnych, do których parametry są definiowane wewnątrz kodu statycznie, np: Ale skoro to jest zmienna w Twojej aplikacji, której nic z zewnątrz nie modyfikuje, to przecież nie ma sensu sprawdzać. ![]() Jednak to zależy - jeśli działasz w bibliotece, której używa kilka osób do tworzenia, to wtedy warto sprawdzać; przyspiesza debugowanie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:50 |