![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem związany ze słownikiem w bazie danych. Problem polega na tym, że muszę dodać ikonkę obok nazwy użytkownika zależną od ilości wpłaconych realnych pieniędzy. Sprawa wygląda tak - mam tabelę fg_transactions i tam jest pole price ( cena/kwota ) i po jego ilości mam sprawdzać czy w słowniku ( tabela donate_images ) znajduje się przedział dla tej kwoty. Oto przedziały: 0.00 - 9.99 10.00 - 29.99 30.00 - 49.99 50.00 - 99.00 100.00 - 199.99 200.00 - 449.99 500+ I jeżeli znajduje się w przedziale, to ustawianie ikonki sam zrobię Jak zapytanie ogarnąć? JOIN nie wchodzi w grę, nie ma klucza... Czy w tabeli użytkowników dodać pole np. donate_amount i podczas transakcji SMS inkrementować to pole? Jak Wy to widzicie? Chodzi o problem, nie o gotowy kod :-) Zapytanie, mniej więcej miałej wizję:
min i max to wiadomo zakresy podane powyżej. Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wklej skrypt tych tabel, będzie łatwiej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
Tabela members:
Tutaj dodaję 2 pola. Tabela donate_images ( słownik ):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 10 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiełem problem to radze podejść problem od innej strony.
Ikonka użytkownika może się zmienić tylko jeśli dokona jakiejś wpłaty dlatego radze dodać do tabeli ibf_members kolumne na url-a albo (moim zdaniem lepsze rozwiazanie) połączyć kolumnę ibf_members z ibf_donate_images kluczem obcym. Update w tabeli ibf_members robiłbyś dla konkretnego użytkownika zawsze po dokonaniu przez niego jakiejkolwiek wpłaty a url-a obrazka wyciągałbyć prostym zapytaniem, bez żadnego kombinowania. Jeśli możesz skorzystać z triggerów to wszystkim może zając się sama baza danych beż zbędnego komplikowania skryptu PHP. Wszystko to przy założeniu że żadziej zapisujesz do tabeli z tranzakcjami niż wyciągasz dane z tabeli ibf_members Ten post edytował Methestel 12.04.2009, 10:56:21 |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
Aktualnie z kolegą mamy taki zamysł: Dodajemy do tabeli ibf_members 2 pola -> donate_amount i donate_icon. donate_amount byłoby inkrementowane podczas każdej aktualizacji ( udanej transakcji, wtedy dodaję kwotę w FG ), następnie w momencie kiedy jest wpłata zakończona ( po aktualizacji kwot ) wywołać funkcję set_donate_icon( $amount = 0 ) i w jego ciele tym zapytaniem sprawdzać wynik, wyciągnąć URL i aktualizować pole donate_icon z linkiem do obrazka. Czy dobrze myślimy? Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 12.04.2009, 14:35:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 10 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, mniej więcej o to mi chodziło chociaż tak jak już pisałem, nie mieszał bym w to php-a tylko zwalił obowiązek uaktualniania tego na bazę danych.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat donate_amount byłoby inkrementowane podczas każdej aktualizacji ( udanej transakcji, wtedy dodaję kwotę w FG ) A triggery? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
A standardy forum? Dokładnie to na którym stoi Forum.PHP.pl :-) Dostosowuje się do ich standardów. Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale będzie wydajniej, jeśli chodzi o triggery...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:14 |