![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy podane poniżej zapytanie jest poprawne ( nie ja jestem jego autorem, mi się ono nie podoba! ):
Zapytanie ma aktualizować kwoty ( fg ) - jednej dodawać, drugiej odejmować. Nie wiem po co jest ten IF ( czy istnieje takie ID? ), a IN z kolei rozumiem. Czy to jest optymalne? Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 10.04.2009, 20:44:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli ten zapis aktualizuje kilka rekordów to wystarczy.
IF (warunek, jeśli warunek jest spełniony, jeśli nie jest spełniony) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli ten zapis aktualizuje kilka rekordów to wystarczy. IF (warunek, jeśli warunek jest spełniony, jeśli nie jest spełniony) Witam, To wg. Twoich słów, nie powinien on odejmować użytkownika wysyłającemu kwoty, tak? Ponieważ podane zapytanie jak widzisz, dodaje i odejmuje. Czyli warunek chyba nie tak idzie :-) Ale zapytanie ogólnie OK? Czy jest optymalne? Da się je bardziej optymalizować czy zostało dobrze stworzone? Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim powinieneś zastosować właściwsze nazwy tabel i pól, adekwatne do danych, jakie przechowywują.
zapytanie działa następująco: wyszukiwane są rekordy o id 1 i 2 (between byłoby lepsze), w których pole fg zmieniane jest dla id=1 na id=2, a dla id=2 na id=1. ![]() nie wiem jakie zadanie dokładnie to ma wykonywać, ale nie widzę zbyt wiele logiki w tym zapytaniu. |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
Trochę kodu PHP z kodem IP.Board podam, ale powinieneś łatwiej zrozumieć. Oto logika: Są 2 osoby. Jedna np. chcę kupić przedmiot ( gra ), i aby tego wykonać musi wysłać FG ( Forum Gold dlatego nazwa FG ), jej musi odjąć od konta i tamtemu ma podać tą kwotę. Chyba do tej pory jasne? :-) Po co to id w IF? I jak działa IN, skoro są 3 parametry? $this->to_id - ID osoby, do której FG jest przekazywane $this->ipsclass->member['id'] - moje ID, osoby która aktualnie jest zalogowana i wysłała FG $this->ipsclass->input['amount'] - kwota Rozumiesz teraz problem? Nie mówiąc o dupnej składni zapytanie ( $this->ipsclass->DB->do_update ) to na dodatek nie ten typ funkcji :-) Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 10.04.2009, 21:25:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:50 |