![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zrobiłem mechanizm sesji jak w http://artykuly.zyxist.com/czytaj.php/wlasny_mechanizm_sesji
teraz mam taki problem. W pliku head.php (plik od lewej częsci strony i center) dałem kod z index.php. Wyświetla mi zawartosć tylko wyskakuje mi error z request.php. Kod Fatal error: Cannot red in /virtual/a/c/...l/session/request.php on line 3 Linia 3 to "{". Nie wiem w czym lezy problem. Dodaje, ze plik head.php jest includowany. zawartość index: Kod <?php
try { include('includes/head.php'); require('./common.php'); if($session -> getUser() -> isAnonymous()) { echo '<p>Witaj nieznajomy, <a href="login.php">Zaloguj sie</a>!</p>'; } else { echo '<p>Witaj, '.$session -> getUser() -> getLogin().'! Ostatnio odwiedziles nas '. $session -> getUser() -> getLastvisit().'! (<a href="login.php">Wyloguj sie</a>)</p>'; } echo 'To sa dane dostepne dla wszystkich. <a href="secure.php">Tutaj sa dane dostepne dla zalogowanych</a>.'; } catch(PDOException $exception) { echo 'Blad bazy danych: '.$exception->getMessage(); } ?> <?php include('includes/foot.php'); ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Co nam po indexie skoro blad jest w request.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawartość request.php :
Kod <?php
class httpRequest { private $ip; private $browser; public function __construct() { $this -> ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $this -> browser = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; } // end __construct(); public function getIp() { return $this -> ip; } // end getIp(); public function getBrowser() { return $this -> browser; } // end getBrowser(); } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Może plik źle wrzucił się na serwer. Wrzuć go jeszcze raz u mnie jestok.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Plik dobrze się wrzucił. Np. jak w index zaincluduje head i foot to jest ok, ale jak w head chce dodac aby obok w panelu było:
Kod try { require('./common.php'); if($session -> getUser() -> isAnonymous()) { echo '<form method="POST" action="login.php"> <table cellpadding="6" cellspacing="0" width="224"> <div align="center"> Login: <input type="text" name="login" maxlength="32" size="17"> Hasło: <input type="password" name="haslo" maxlength="32" size="17"> <input type="submit" value="Zaloguj"></table></form>'; } else { echo '<p>Witaj, '.$session -> getUser() -> getLogin().'! Ostatnio odwiedziles nas '. $session -> getUser() -> getLastvisit().'! (<a href="login.php">Wyloguj sie</a>)</p>'; } echo 'To sa dane dostepne dla wszystkich. <a href="secure.php">Tutaj sa dane dostepne dla zalogowanych</a>.'; } catch(PDOException $exception) { echo 'Blad bazy danych: '.$exception->getMessage(); } ?> To wywala mi ten błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przyszłość kopiuj pełne komunikaty błędów (nie wspominając już o wyzwaniu ich przetłumaczenia na polski) - dobre 10 minut myślałem, co to za błąd "Nie można czerwony", zanim się zorientowałem, że tam chyba było "Cannot redeclare httpRequest". Oznacza on, że próbujesz po raz drugi załadować kod klasy httpRequest, co w PHP jest niedozwolone i nie dziw się, że tak jest, kiedy ten plik najpierw próbujesz załączyć w head.php, a potem jeszcze raz w common.php. Błąd leży w całości po Twojej stronie, bo nie masz przyjętej żadnej spójnej konwencji ładowania plików. A z tego rodzą się właśnie takie problemy...
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
No tak... udało mi sie rozwiazać ten problem ;P. Teraz mam takie pytanie... Chce zrobić licznik aby pokazywało mi ilość zarejestrowanych. Aby ten licznik się opierał na tym mechanizmie sesji. Bo mam kod:
Kod $w = mysql_query ("SELECT COUNT(*) FROM users"); $l = mysql_result($w, 0); echo ' <center>Mamy '.$l.' zarejestrowanych użytkowników.</center>'; lecz nie idzie go nigdzie wstawić. Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat lecz nie idzie go nigdzie wstawić. Prosze o pomoc. No CTRL+C, CTRL+V, jak nie idzie nigdzie wstawić? Sprecyzuj, co masz na myśli. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 16:52 |