![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Wiem, że z pozoru to temat jak wiele innych ale może jak głebiej w niego wejdziemy to już taki podobny do inncyh nie będzie. A mianowicie: Do tej pory używałem Eclipse'a z PDT i innymi dodatkami. Niestety ostatnia wersja PDT działa tak jakby nie działała - zawsze po zamknięciu tagu ?> wyświetla mi listę wszystkich tagów htmlowych, w podpowiedzi kodu zmienne pojawiają się po dziesiątki razy. Wiem co poduje taki błąd - ale bez przesady ... nie będe ograniczał się w całym kodzie do jednorazowej inicjacji zmiennej zwłaszcza jeśli inicjacja ma być z warunku ![]() W każdym bądź razie szukam pod Ubuntu bądź Debiana edytora bądź grupy narzędzi, które pozwolą mi w łatwy sposób kodować w PHP'ie, HTML, CSS, JavaScript, pozwalający edytować zwykłe pliki tekstowe. Do tego przydałaby się jakaś łatwa integracja z SVN'em oraz klient FTP'a bądź SCP ![]() Nie musi to być jedno narzędzie - może to być kilka narzędzi byle tylko działały jakoś profesjonalnie (nie potrzebuję notatnika tylko edytora z kolorowaniem, podpowiadaniem, zwijaniem itp. ) Po prostu - podpowiedźcie czego używacie i z jakimi skutkami. Chyba, że ktoś wie jak naprawić te błędy w Eclipsie ![]() Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję ![]() Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, ja uzywam PDT 1.X - 2ka tez mnie troche wk*** wiec na razie uzywam 1ki.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NetBeans kolego, NetBeans, coraz więcej ludzi się do tego zaczyna przekonywać i słusznie.
Ma SVNa, ma synchronizacje z FTP. Z FTPem co prawda nie ma łatwego sposobu typu guzik i uploaduje ostatnio zmienione pliki, ale w połączeniu z SVNem i oznaczaniem zmienionych plików (zielone to nowe, niebieskie zmienione, znacznik przy zmienionym folderze) łatwo widać co dzisiaj zmieniłem i zaznaczyć do uploadowania poszczególne pliki. IDE już samo w odpowiednie miejsca na serwerze to podgrywa. Do tego podpowiadanie składni, funkcji natywnych PHP, dobry debugger (Xdebug). I kilka innych ciekawych i wygodnych funkcji, np. szybka zmiana nazwy danej zmiennej występującej w wielu miejscach w pliku (Ctrl+R). -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat NetBeans kolego, NetBeans, coraz więcej ludzi się do tego zaczyna przekonywać i słusznie. Popieram, używam od pół roku i żadnych zastrzeżeń -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
kiedyś chwilę z netbeansa korzystałem z svn , obecnie znowu do niego wróciłem ,
IDE warte uwagi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm i ja NeatBeansa używam... Polecam, bo ma dużo fajnych opcji.
Coś czuje ze NB to niedługo to będzie znak rozpoznawczy webdeveloperów ;] Jak okularki, coca-cola, jasna koszula i sweterek w kratke ^^ Ten post edytował SHiP 9.04.2009, 23:08:48 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety Eclipse znacznie podupadł ostatnimi czasy.
Wybaczcie w takim wypadku noobowe pytanie ale jak ugryźć netbeans'a aby w nim tworzyć php'owy kod, używać svn'a, i ftp'a ? pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze musisz miec zainstalowane odpowiednie rozszerzenia ;]
NetBeans 6.5 + paczka netbeans-php Tools -> Options -> Zakładka "Miscellaneous" -> Subversion -> I przycisk Manage Connection Settings Podajesz tam dane serwera svn i później wszystkie operacje wykonujesz z menu "Versioning" FTP nie uzywam ;] -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja dopiero od niedawna uzywam NB i jedyna rzecz która mnie wkurza to to że się czasem przycina ;/ (JAVA)
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Także korzystam z NB :] I jak narazie lepszego IDE nie spotkałem do php.
P.S. a jeżeli już w temacie, to wie ktoś jak ugryźć SVN'a z NB z żółwikiem (tortorise SVN) bo mi coś go zaakceptować nie chce :/ I jeszcze jedno, rozpoznawanie tagów php w plikach html? ![]() Z góry dzięki za pomoc :] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
$x = new X(); $x-> [tutaj dostaniemy podpowiedz - liste metod] ale z kolei piszac: X:: [tutaj nie bedzie nic... a czasami rowniez by sie przydalo] Przed chwilą sprawdziłem bo aż nie wierzyłem: przecież podpowiadanie metod statycznych działa bez żadnego problemu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$x = new X(); Bo tak: $x-> metoda() wywołuje się dynamiczne metody. A tak: X::metoda2() możesz wywołać tylko statyczne, więc musisz mieć zadeklarowane jakieś statyczne w klasie, bo inaczej co chcesz mieć podpowiadane? $x-> [tutaj dostaniemy podpowiedz - liste metod] ale z kolei piszac: X:: [tutaj nie bedzie nic... a czasami rowniez by sie przydalo] ![]() [edit] Nieskładne mi to zdanie wyszło, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć ![]() Ten post edytował sowiq 10.04.2009, 08:24:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do Twojego 2. pytania, polecam ten temat. Zdaje się, że było tam coś na temat look & feel w NB.
Ten post edytował sowiq 10.04.2009, 08:40:48 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@belliash: co do Twojego drugiego pytania jest jedna rada: używaj javę SUNa a nie OpenJDK.
Kod # ... Znajdź tą opcje w Twoim pliku konfiguracyjnym netbeansa (KATALOG_INSTALACJI/etc/netbeans.conf, u mnie /opt/netbeans-6.5/etc/netbeans.conf, domyślnie /usr/local/netbeans-6.5/etc/netbeans.conf) i ustaw tak jak jest u mnie. Zapewne masz właśnie ustawione /usr/lib/jvm/java-6-openjdk. Dokładne ścieżki w różnych Linuxach mogą się różnić, ale jako że wszystkie najpopularniejsze dystrybucje używają openjdk wychodzę z założenia że w tym tkwi problem.
# Default location of JDK, can be overridden by using --jdkhome <dir>: netbeans_jdkhome="/usr/lib/jvm/java-6-sun" #... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie w takim wypadku noobowe pytanie ale jak ugryźć netbeans'a aby w nim tworzyć php'owy kod, używać svn'a, i ftp'a ? pozdrawiam, Łukasz Jak pracować w NetBeans przy użyciu SVNa i FTPa opisałem w swoim pierwszym poście do tego wątku, a tutaj masz opisane jak uruchomić FTPa w NetBeansie: http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/ftp_support_added http://www.netbeans.org/kb/docs/php/remote...tp-account.html -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a może edytor vi ?
|
|
|
![]()
|
|
a może edytor vi ? Buahahaha! <ironia>Tak, to świetny pomysł. Nie ma to jak edytorem vi edytować projekty z kilkudziesięcioma plikami. Zapewne ma jeszcze wbudowaną graficzną przeglądarkę pod konsolę oraz debugger. No i już nie wspominam o interaktywnej analizie zależności...</ironia> |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a może edytor vi ? kurcze chłopie aleś przywalił... w vi zaczyna się problem jak masz >400 linii... zajedziesz się albo wcześniej wyrzucisz kompa przez okno. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 09:44 |