![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
niedawno postanowilem wziasc sie za swoja edukacje i zakupilem kilka ksiazek o AMP i ew. LAMP. W jednej z ksiazek (PHP5, Apache i MySQL od podstaw) przeczytalem o instalacji i konfiguracji. Postanowilem od razu sprobowac zrobic to uzywajac technik podanych w tej ksiazce. Najpierw ksiazka opisywala instalacje i konfiguracje Apache'a (2.0) - wszystko przebieglo dobrze, instalacja sie powiodla, na localhoscie pojawia sie informacja o poprawnym zainstalowaniu Apache'a. Drugi etap to dodanie PHP (5) do serwera - robilem wszystko zgodnie z poradami zawartymi w ksiazce, czyli dodanie poszczegolnych linijek do pliku httpd.conf, takich jak:
<HTML> <HEAD> <TITLE>TESTING APACHE</TITLE> </HEAD> <BODY> Jesli to widzisz, konfiguracja jest poprawna! </BODY> </HTML> I zapisac w katalogu Apache'a (w moim przypadku C:\AMP\Apache 2.0\Apache2\htdocs) pod nazwa index.html, aby sprawdzic czy apache poprawnie odnajduje katalog. Po odpaleniu http://localhost w przegladarce pokazal sie owy tekst "Jesli to widzisz, konfiguracja jest poprawna!", wiec wnioskuje ze jak narazie wszystko jest w porzadku. Nastepny krok nazywal sie "Konfiguracja instalacji PHP". Wedlug instrukcji zmienilem nazwe pliku php.ini-dist na php.ini i skopiowalem do katalogu C:\windows. Nastepnie skopiowalem plik php5ts.dll do katalogu C:\windows\system32. Aby sprawdzic poprawnosc dzialania, autor znow zalecil otworzeniu notatnika, napisanie: <html> <head> <title>Test PHP</title> </head> <body> <?php echo "Jesli to widzisz to <i>naprawde</i> konfiguracja jest poprawna!"; ?> </body> </html> i zapisanie tego w htdocs jako phptest.php. Nastepnie aby sprawdzic czy wszystko dziala, wpisalem w przegladarce http://localhost/phptest.php. I tu sie pojawia problem: Not Found The requested URL /phptest.php was not found on this server. Apache/2.0.63 (Win32) PHP/5.2.9-2 Server at localhost Port 80 Dochodzimy teraz do mojego pytania i prosby - co robie zle? Czy moglibyscie wskazac mi sposob, a takze wytlumaczyc solucje rozwiazania mojego problemu tak zebym tez sie czegos nauczyl na przyszlosc? Z gory bardzo dziekuje wszystkim, ktorzy poswieca chwile na pomoc. Pozdrawiam o/ /EDIT Problem wyzej juz udalo mi sie rozwiazac, lecz teraz mam problem z MySQLem ![]() Sciagnałem instalke o nazwie mysql-essential-5.1.33-win32 Wszystko ladnie sie zainstalowalo. Potem wg ksiazki zmienilem linijke extension_dir = "./" na extension_dir = "C:\AMP\PHP5\ext" nastepnie usunalem srednik z liniki ;extension=php_mysql.dll i skopiowalem plik libmysql.dll do system32. Nastepnie otworzylem cmd i wpisalem c:\mysql\bin\mysqld --install Wszystko ladnie sie zainstalowalo. Nastepnie wpisalem NET START MySQL ale wywala mi blad: he MySQL service is starting. The MySQL service could not be started. A system error has occurred. System error 1067 has occurred. The process terminated unexpectedly. Wiem, ze to czesty blad. Przestudiowalem google ale nie znalazlem rozwiazania dla siebie. Licze na wasza pomoc. Z gory dzieki. Ten post edytował Yukka 9.04.2009, 16:53:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:01 |