![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym zabezpieczyć komórki bazy danych przed duplikowaniem. Mam coś takiego niestety coś nie działa, nie wiem dokładnie czy jeśli takiego użytkownika nie ma to $sprawdz zwróci NULL?
Chodzi o bazę danych która będzie raz w miesiącu kasowana i w następnym można będzie się od nowa wpisać. Czy lepiej zrobić funkcję która raz w miesiącu kasuje zawartość bazy? Czy może zrobić osobne miejsce w tabeli typu (aktywny/nieaktywny) i raz w miesiącu wszystkich użytkowników ustawić na nieaktywny a w momencie gdy się zapiszą po raz kolejny zmienić na aktywny? Tylko niestety nie wiem jak to zrobić ? Co zrobić będzie łatwiej i lepiej? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $sprawdz = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE ('$imie' = @imie AND '$nazwisko' = @nazwisko)") or die("sprawdzanie nie powiodło się"); $sprawdz = mysql_fetch_row($sprawdz); if(isset($sprawdz[0])) { echo 'ten user juz jest!'; } else{ $zapis = mysql_query("INSERT INTO users VALUES('', '$imie', '$nazwisko', '$telefon')") or die("Zapytanie niepoprawne"); } Spróbuj tak.. PS. Ja bym jednak zrobił aktywny/nieaktywny, i co miecha np. wysyłał maila z linkiem do aktywacji ![]() Ten post edytował kajzur 7.04.2009, 14:17:45 -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $sprawdz = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE ('$imie' = @imie AND '$nazwisko' = @nazwisko)") or die("sprawdzanie nie powiodło się"); $sprawdz = mysql_fetch_row($sprawdz); if(isset($sprawdz[0])) { echo 'ten user juz jest!'; } else{ $zapis = mysql_query("INSERT INTO users VALUES('', '$imie', '$nazwisko', '$telefon')") or die("Zapytanie niepoprawne"); } Spróbuj tak.. PS. Ja bym jednak zrobił aktywny/nieaktywny, i co miecha np. wysyłał maila z linkiem do aktywacji ![]() Niestety nie pomogło ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jezu podstawy...
Kod $sprawdz = mysql_query('SELECT * FROM users WHERE imie = "'.$imie.'" AND nazwisko = "'.$nazwisko.'"'); Skad ci sie wziely tamte @ ![]() Ten post edytował wookieb 7.04.2009, 14:35:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sądziłem że to są poprawne nazwy, więc nie zmianiałem ;x Losujesz sobie liczbę, i wysyłasz w linki do usera, zapisujesz tą samą liczbę do bazy danych, a później sprawdzasz czy liczba podana w linku zgadza się z tą w bazie danych, jesli tak to aktywkujesz, jeśli nie to jakiś komunikat.. Warto w linku dac też nazwę logowanego usera.
Ten post edytował kajzur 7.04.2009, 14:39:04 -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:38 |