![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z transakcjami w MySQL. Mam skrypt, w którym robię zapis do bazy. Zapis ten odbywa się w pętli. Dane zapisują się do różnych tabel. Nie wiem jak zrobić żeby transakcja działała dla wywołania skryptu. Działa mi dla pojedynczej iteracji i jak napotka na problem np w piątej iteracji to te zmiany mi anuluje ale poprzednich nie wycofuje no i robi pozostałe ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no bo jak rozpoczynasz tranzakcje w petli to sie nie dziw ze dziala ci tylko dla danej iteracji. tranzakcje rozpoczynaj przed petla jak chcesz by dzialala ci dla calej petli
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
transakcję rozpoczynam przed pętlą, dla każdego zapytania daję:
po zamknięciu pętli (a próbowałem też przed zamknięciem) daję
i niestety powiedzmy że zapisuję 49 rekordów i celowo w formularzu robię błąd, wtedy zapisuje się 48 rekordów a moim celem jest 49 albo nic |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pokaz pelen kod bo pewnie masz gdzies blad logiczny i tyle
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
trochę to będzie skomplikowane
![]() dodaj.php <-- formularz
zapis.php
|
|
|
![]()
|
|
ten kod to sieczka. zero sensownych wciec, nie wiadomo ktora linijka w jakim while, if, .... siedzi...
tego commit i rollback masz tez w petli czy poza nią? Bo widze ze siedzi w jakims bloku, ale za grzyba nie wiem w jakim. Jesli w petli to masz źle, bo ma byc poza. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
może teraz będzie lepiej:
commit i rollback są poza jakąkolwiek pętlą |
|
|
![]()
|
|
zniknelo teraz z kodu takie cos:$error=0;
nie wiem czy to zamierzone czy nie. Tak czy siak, teraz gdy natrafisz na blad to powinienes wogole zakonczyc dzialanie petli (break;) widze tutaj petle w petli. powinienes przerwac wszystkie petle. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
zniknęło celowo, a co do break; to teraz pętla działa do napotkania pierwszego błędu czyli zapisy wykonują się kolejno do momentu przerwania pętli, więc zapisując 49 rekordów i robiąc błąd w 10 tym - zapisze się 9, dobrze zapisanych rekordów nie można wycofać .... poddaje się ...
|
|
|
![]()
|
|
ale innoDB to ty uzywasz?
a, i sprawdz czy przypadkiem autocomita nie masz wlaczonego -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
problem tkwił w InnoDB
dzięki za pomoc nospor Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 11:15 |