![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie...
domyślam się, że problem banalny ale proszę o sugestię... Stworzyłem parę tygodni temu licznik oparty na prostym zapisie w pliku txt ilości wejść w postaci liczby. Ktoś wchodzi i jeśli nie jest to odświeżenie wtedy pobieramy liczbę z pliku i zwiększamy ją o jeden, następnie plik zapisujemy z nową wartością. Wydaje się banalne. Oto kod:
I pewnie bym tu nic nie napisał, gdyby nie fakt, że jak dziś wszedłem na stronę z tym licznikiem okazało się, że licznik z niezrozumiałych do końca dla mnie powodów wyzerował się i zaczął liczyć od początku - nie wiem niestety ile zdążył naliczyć wcześniej. W którym miejscu może tkwić problem? Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił to jakoś tak:
A co do problemu - to może ktoś w tym samym momencie otworzył plik, w trakcie jego 'zapisywania' kolejna osoba otworzyła i otrzymała pusty plik - wtedy nadpisala i od 0 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie dość trafna uwaga b4x. zastanawiałem się nad prawdopodobieństwem otwarcia strony w tym samym momencie przez co najmniej dwie osoby i wydało mi się to mało prawdopodobne, ale owszem istnieje taka możliwość.
Co zatem jeśli to jest powód wyzerowania? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@adif - ciężko jest coś z tym zrobić (taka wada operacji na plikach), na Twoim miejscu zastosowałbym jakąś bazę (jeśli masz taką możliwość).
Kilka linijek kodu - i jesteś spokojny ;-) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czekam na tag tematu.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
i tak też pewnie uczynię...
ech niestety kolejny raz życie udowadnia, że jak się idzie na łatwiznę (czyt. nie chciało mi się tworzyć bazy, a przecież kod do łączenia z nią zapewne byłby podobnie prosty i krótki jak do obsługi pliku) to ma się później za swoje ![]() dzięki b4x pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:51 |