![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem bazę danych - MySQL 4.0.17 uruchomiłem ją i działa ( mysqld is alive ). Podczas konfiguracji php (v. 4.3.4 )dodałem także parametr --with-mysql=/path/ . Zainstalowałem także apache'a (v. 1.3.29 ) tak żeby obsługiwał php. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że baza danych 'nie działa'. Tzn. stwierdzam ten fakt na podstawie próby instalacji phpBB ( wyskakuje mi komunikat Could not connect to the database ). Baza danych jest cały czas 'żywa'.
Nie wiem co z tym zrobić. PS. Nie ustawiałem żadnych haseł administratora dla MySQL. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uruchom program :
/sciezkamysqla/mysql/bin/winmysqladmin.exe |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko, że ja pracuje pod linuksem. ( jest to napisane nad postem - User Agent ) :wink:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PS. Nie ustawiałem żadnych haseł administratora dla MySQL.
Spróbuj z userem "root" i pustym hasłem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
jeśli nie ustawiałeś jeszcze hasła dla user'a root spróbuj ta Kod mysqladmin -u root -p
po tym bedziesz mogl ustawic haslo do user'a root w mysqlu. Następnie najlepiej ściagnij sobie phpmyadmin i za jego pomocą skonfiguruj sobie dostęp do bazy (dodaj nowych userów nadaj im prawa do bazy). Podejrzewam że nuke' nie che ci rtuszyc ponieważ nie masz user'a ktory mialby prawa do bazy. -------------------- MySQL said:
You have an error in your SQL syntax near ' `sygnatura` VARCHAR, NOT NULL |
|
|
![]()
|
|
Wpisuje:[list]
./mysqladmin -u root -p haslo[list] I wypisuje mi coś takiego: [list]# ./mysqladmin -u root -p haslo Enter password: ./mysqladmin: Unknown command 'haslo' [list] A gdy wpisuje : [list] To wyskakuje mi tylko lista poleceń (tj. to samo co po wpisaniu ./mysqladmin ) Nie wiem co mam robić :? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Kazdy znak wpisany po -p traktowany jest jak haslo, spacja tez
2. Zmiana hasla za pomocą mysqladmina powinna wyglądać tak: mysqladmin -uroot -pstare_hasło password nowe_hasło a jeśli stare hasło jest puste mysqladmin -uroot password nowe_haslo -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ustawiłem hasło i nie zwróciło mi żadnych błędów.
Ale mam problem przy uruchamianiu: [list]# bin/mysqld_safe --user=root -phaslo & [1] 3296 [root@localhost mysql-4.0.17]# Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql-4.0.17/data 040217 19:17:11 mysqld ended [1]+ Done bin/mysqld_safe --user=root -phaslo [root@localhost mysql-4.0.17]# bin/mysqladmin ping bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)' Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists! [list] I co z tym zrobić :? Może coś robie źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Ustawiłem hasło i nie zwróciło mi żadnych błędów.
Ale mam problem przy uruchamianiu: [list]# bin/mysqld_safe --user=root -phaslo & [1] 3296 [root@localhost mysql-4.0.17]# Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql-4.0.17/data 040217 19:17:11 mysqld ended [list] Najprawdopodobniej użytkownik na którym chodzi mysql (mysql) nie ma prawa zapisu do katalogu z bazami. ustaw chown -R mysql:mysql /usr/local/mysql-4.0.17/data jesli masz to w innym katalogu to ustaw tak dla innego. I nie startuj mysqla z użytkownikiem root. I jak startujesz to nie musisz podawac hasla. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zajrzyj też do logów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prawa do całego katalogu z mysql ma użytkownik mysql, grupa mysql.
Ale gdy uruchamiam (czyt. próbuje uruchomić ) bazę danych to pojawia się problem: [list]# bin/mysqld_safe --user=mysql & [1] 3340 [root@localhost mysql-4.0.17]# bin/mysqladmin ping bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)' Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists! [1]+ Stopped bin/mysqld_safe --user=mysql [list] :? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists! A przypadkiem MySQL nie jest już wystartowany?![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, ale raczej nie, gdyż wszystkie komendy wydawałem od razu po uruchomieniu komputera. Sprawdziłem też od razu po włączeniu kompa czy mysql działa :
[list]# /usr/local/mysql-4.0.17/bin/mysqladmin ping /usr/local/mysql-4.0.17/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)' Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists! [list] :? |
|
|
![]()
|
|
Cytat ps aux | grep mysql
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK. Ale popatrz:
[list]# bin/mysqld_safe --user & [1] 3288 [root&localhost mysql-4.0.17]# Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql-4.0.17/data [root&localhost mysql-4.0.17]# bin/mysqladmin ping bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO)' [list] Ale gdy sprawdzam pod zwyczajnym user'em czy działa to: [list]$ bin/mysqladmin ping mysqld is alive [list] Czy tak ma być :? |
|
|
![]()
|
|
Mam też problem, gdy chce stworzyć bazę:
[list]# bin/mysqladmin create bazadanych bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO)' [list] Problem jest także gdy chce zrobić to użytkownikiem mysql: [list]$ bin/mysqladmin create baza bin/mysqladmin: CREATE DATABASE failed; error: 'Access denied for user: '@localhost' to database 'baza'' [list] :? PS. Mysqld is alive |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie foxserv który znajdziesz tuhttp://www.foxserv.net/portal.php. Jest to baza danych Mysql+php+apache. Instalator sam sie włancza i wypełnia za ciebie wszystkie funkcje przy recznym konfigurowaniu.Działa bez zarzutów.Bye :wink:
|
|
|
![]()
|
|
Tylko, że nie widziałem tam wersji na linuksa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:36 |