|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pewnien element do zaprogramowania. Przypuśćmy, ze mam tabelę m_users
Kod +---------------------+-------------------+------+-----+---------+----------------+ | Field | Type | Null | Key | Default | Extra | +---------------------+-------------------+------+-----+---------+----------------+ | id | int(12) | NO | PRI | NULL | auto_increment | | login | char(32) | NO | | NULL | | | password | char(32) | NO | | NULL | | | email | char(32) | YES | | NULL | | +---------------------+-------------------+------+-----+---------+----------------+ Teraz chciałbym ją dowolnie rozszerzać. Tak aby każdy użytkownik mógł mieć różne dodatkowe pola np. Kod +-------+----------+------+-----+---------+-------+ | Field | Type | Null | Key | Default | Extra | +-------+----------+------+-----+---------+-------+ | name | char(20) | YES | | NULL | | | type | char(20) | YES | | NULL | | +-------+----------+------+-----+---------+-------+ Gdzie name to nazwa pola(np "gadugadu") a type to jego typ(np "int(10)") Teraz w 3 tabeli trzymałbym wartości. I tu jest problem ponieważ nie mogę stworzyć tabeli nie wiedząc jakiego rodzaju pola będą się w niej znajdować. Wymyśliłem, że stworzę sobie 5 tabel (jedna wartości int, drugą wartości date, trzecią wartości char, czwartą wartości text i piątą wartości boolean). Dam ROW_FORMAT=DYNAMIC Aby zoptymalizować trochę ilość zajmowanego przez nie miejsca i powinno działać. Następnie stworzę widok i będe mógł tworzyć zapytania w stylu.
Pytanie tylko. Czy to jest dobre rozwiązanie? Może polecicie coś lepszego zanim zasiąde do kodowania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ? |
|
|
|
SHiP Dynamiczne tworzenie pól 5.04.2009, 21:22:28
erix CytatPytanie tylko. Czy to jest dobre rozwiązanie?... 6.04.2009, 15:59:39
SHiP Dzięki wielkie . Szczerze mówiąc nie wiedziałem o ... 6.04.2009, 17:27:25 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 22:03 |