Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dynamiczne tworzenie pól
SHiP

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pewnien element do zaprogramowania. Przypuśćmy, ze mam tabelę m_users

Kod
+---------------------+-------------------+------+-----+---------+----------------+
| Field               | Type              | Null | Key | Default | Extra          |
+---------------------+-------------------+------+-----+---------+----------------+
| id                  | int(12)           | NO   | PRI | NULL    | auto_increment |
| login               | char(32)          | NO   |     | NULL    |                |
| password            | char(32)          | NO   |     | NULL    |                |
| email               | char(32)          | YES  |     | NULL    |                |

Teraz chciałbym ją dowolnie rozszerzać. Tak aby każdy użytkownik mógł mieć różne dodatkowe pola np.
Kod
+-------+----------+------+-----+---------+-------+
| Field | Type     | Null | Key | Default | Extra |
| name  | char(20) | YES  |     | NULL    |       |
| type  | char(20) | YES  |     | NULL    |       |

Gdzie name to nazwa pola(np "gadugadu") a type to jego typ(np "int(10)")
Teraz w 3 tabeli trzymałbym wartości. I tu jest problem ponieważ nie mogę stworzyć tabeli nie wiedząc jakiego rodzaju pola będą się w niej znajdować. Wymyśliłem, że stworzę sobie 5 tabel (jedna wartości int, drugą wartości date, trzecią wartości char, czwartą wartości text i piątą wartości boolean). Dam ROW_FORMAT=DYNAMIC Aby zoptymalizować trochę ilość zajmowanego przez nie miejsca i powinno działać. Następnie stworzę widok i będe mógł tworzyć zapytania w stylu.

1. SELECT * FROM v_users WHERE uid = 3;

Pytanie tylko. Czy to jest dobre rozwiązanie? Może polecicie coś lepszego zanim zasiąde do kodowania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.12.2025 - 22:03