![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Helo
Zacząłem się bawić php, teraz kombinuję z '$_GET', o czym zresztą pisałem w poprzednim temacie ;P Problem jest zapewne niesamowicie łatwy, ale męczę się z tym przez cały dzień... Zrobiłem sobie stronę testową (strona nie ma żadnego sensu): http://flaaqi.prv.pl/ Założyłem bazę danych, korzystam z udostępnionego przez prv.pl phpmyadmina. Utworzyłem tam odpowiednie tabele, jednak nie potrafię konkretnie połączyć strony z tą bazą. Głównym celem jest po prostu zapisanie 'tekstu' wpisywanego w okienko do bazy. plik form.php wygląda tak: Kod <html> <body bgcolor="000000"> <font color="pink"><?php echo 'To Twoj tekst: ' .htmlspecialchars($_GET['name']) . '!'; ?></font> <? $sql = mysql_connect('dbhostname', '/uzytkownik/', '/haslo/ ') or die('Blad!'); mysql_select_db("uzytkownicy"); mysql_close($sql); ?> </body> </html> Połączenie działa, w przypadku złego hasła wyskakuje ten błąd. Jednak cokolwiek próbuję stworzyć, wpisać do bazy - nie ma efektów. pozdrawiam flaa Ten post edytował flaa 5.04.2009, 17:01:20 -------------------- Interpretacje tekstów piosenek, ciekawostki muzyczne o wykonawcach i ich piosenkach, tłumaczenia tekstów - sprawdź http://songfacts.pl!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
To może pokaż SQL jakim probujesz cos zapisac w bazie...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SQL i poszukaj kursów mysql bo to hmm proste
![]() Jak się sam nauczysz to zrozumiesz jak Tobie ktoś zrobi to olejesz. -------------------- Chcesz mieć strone, sklep, portal, grę? Napisz do mnie może Tobie pomoge
(cena do uzgodnienia :D) TumS.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 5 Dołączył: 14.10.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz dodać jakieś zapytanie, które będzie wpisywało dane do bazy danych, na razie masz tylko połączenie, wybranie bazy i rozłączenie - więc jak chcesz cokolwiek zapisać?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego. Poczytaj o funkcji mysql_query();
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Merko
Czytałem kursy, ale nawet gdy żywcem biorę polecenie do tworzenia nowej tabeli - nic się nie dzieje. @Marq Celowo zostawiłem tam puste miejsce; próbowałem już tylu różnych rzeczy, by była reakcja w phpmyadminie, że plik ciągle ulega zmianie ; ) Na przykład teraz jest: Kod <html> <body bgcolor="000000"> <font color="pink"><?php echo 'To Twoj tekst: ' .htmlspecialchars($_GET['name']) . '!'; ?> </font> <? $sql = mysql_connect('dbhostname', 'uzytkownik', 'haslo ') or die('Blad!'); $zapytanie = 'CREATE DATABASE grupy'; $wykonaj = mysql_query ( $zapytanie ); if($wykonaj){ echo 'Nowa baza danych utworzona pomyślnie.'; } else{ echo 'Baza nie mogła zostać utworzona!'; } mysql_close($sql); ?> </body> </html> (też wzięte z jakiegoś poradnika). Chcę po prostu zobaczyć jakąkolwiek reakcję, gdy przeglądam bazę. /edit - ups.... ;P Ten post edytował flaa 5.04.2009, 17:25:06 -------------------- Interpretacje tekstów piosenek, ciekawostki muzyczne o wykonawcach i ich piosenkach, tłumaczenia tekstów - sprawdź http://songfacts.pl!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego nie rób ifa z $wykonane tylko or die('Nie można utworzyć bazy.');
|
|
|
![]()
|
|
/// Edit
Już nieważne - wszystko powoli zaczyna działać. Dzięki wszystkim za pomoc ![]() Ten post edytował flaa 5.04.2009, 21:41:05 -------------------- Interpretacje tekstów piosenek, ciekawostki muzyczne o wykonawcach i ich piosenkach, tłumaczenia tekstów - sprawdź http://songfacts.pl!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 5 Dołączył: 14.10.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj po wykonaniu zapytania wyświetlić mysql_error().
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:22 |