![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię takiego miniCMSa i natknąłem na taki problem - mam pare głównych kategorii produktów wraz z linkami do nich:
Cytat o Marka A
- jakis link1 - jakis link2 - jakis link3 - jakis link4 o Marka B - jakis link1 - jakis link2 - jakis link3 - jakis link4 ... Teraz jak zdefiniować że A.jakiślink1 i A.jakislink3 prowadzi np. do statycznej strony HTML, A.jakiślink2 prowadzi do listy produktów, a A.jakiślink4 prowadzi do newsów z parametrem np. X=34 - a np. w MarkaB linki prowadzą do czegoś zupełnie innego. Musze przyznać, że nie am pomysłu jak zrobić odwołanie do modułu produktów, newsów z konkretnym parametrem lub także statycznej strony... Oczywiście wiem, że to musi być oddzielna tabela w bazie, ale jak to zdefiniować? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisuj całe adresy...
np. dynamiczne: "./news.php?id=352" i statyczne: "./kontakt.htm" Najprostrze rozwiązania są chyba najskuteczniejsze... ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włąśnie, że nie... Ma to być niezależne od adresu stron, bo na jednej moge mieć index.php?s=produkty&id=4, na drugiej produkty,4.html a na trzeciej zupełnie inaczej itd itp
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpMyAdmin'ie jest funkcja odpowiedzialna za generowanie adresów stron... Sam jej dokładnie nie przeglądałem, ale codziennie widzę efekt jej działania - tasiemcowe adresy...
![]() Przeglądnij co w kodzie piszczy... Może akuratnie w niej jest to czego szukasz... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
rzseattle - nie nie.. Być może w ogóle źle rozumuje.
![]() Więc to ma być tak - w panelu admina Klient decyduje że tworzy kategorie produktów ABC. Potem chce mieć na strone głównej po kliknięciu w ABC powiedzmy, cztery linki - O produkcie, katalog, cennik, do pobrania. I problem na tym polega, że zarówno linki jak i ich opisy bedą zmienne, i Klient sam chce je definiować. Oczywiście linki te bedą prowadzić do różnych, zmiennych modułów - wiadomo, że do pobrania skieruje na strone modułu "download" - ale teraz nie wiem, w jakim katalogu bedzie ten plik, jaka bedzie miał nazwe itd. Kurde nie umiem tego wytłumaczyć jakoś :| :S -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To poprostu wywoluj cos przez akcje i modul , polaczenie tych dwoch danych odczytuj z tablicy w bazie danych i juz maz sciezke i do tego inne dane takie jak auth. Dodatkowo mozesz wprowadzic swoj blok w SMARTY ktorym bedziez parsowal linki tak ze beda one wygladaly jak bedziesz chcial.
ps Poprzendi post skasowalem bo nic nie wnosil ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy oto Ci chodzi, ale zamiast umieszczac calej sciezki do pliku zrob cos takiego, ze umieszczasz tylko id_adres (czy news, artykul, etc) i pobierasz teraz id_linka i z osobnnej tabelki id_adresu kategorii. w latwy sposob klient moze dodawac kategorie (czy dzialy), bo dodaje do jednej tabelki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
w wielu cms'ach jest to rozwiązane włąsnie na takiej zasadzie, jak wspomniał rzseattle.
Jeszce dokłądniej móiąc, zrobił bym to tak: 1. podczas dodawania pozycji do menu, należało by podać jej nazwę (wświetlany wpis) oraz kategorię, czyli czy to ma być artykuł, czy kategoria, czy produkt, itp. Informację tę przechowujemy w jedej tabeli. Następnie z zależności od wybranego typu, ładujemy odpowiedni formularz, pozwalajacy na wypełnienie wybranych, potrzebnych w danej kategorii danych, które przechowujemy w osobnych dla kazdej kategorii tabelach, z informacją, do którego id się to odnosi. I nic właściwie więcej nie potrzeba - no może jeszcze pole pozwalajace na sortowanie pozycji w menu w tabeli nr. 1 -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Ja wymyśliłem sobie tak - tworze tabele id | module | action | params.
W module wstawiam nazwe modułu np, produkty, w action "pokaz", a w params np. "catID=4353". Dodawanie linków to bedzie oddzielny formularz przeładowujący sie przy wybrze modułu i zmieniający drugiego i trzeciego selecta na akcje i nazwy kategorii. Ja wiem, że to prymitywne ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja wiem, że to prymitywne
![]() CMS tworzone sa na potrzeby wiekszych serwisow, a przy witrynach zazwyczaj jest potrzeba "recznego" dopasowania - tego nie mozna uniknac. Nawet najlepsze rozwiazania nie daja wszystkich mozliwosci, a jesli mozna cos zrobic to po swojemu zrobi sie to znacznie szybciej. Dzis juz chyba kazdy WEBdeveloper ma wlasnego CMS'a ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dzis juz chyba kazdy WEBdeveloper ma wlasnego CMS'a
![]() fakt, najbardziej primitywne, ale CMS... kazdy dazy do zrobienia czegos co w przyszlosci bedzie moglo pomoc w tworzeniu kolejnych stron. Tez wlasnie pisze CMS'a i ciekza sprawa jest z tym... Ale u mnie ciezej jest z planowaniem niz z pisaniem. Dobry plan to podstawa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Dzis juz chyba kazdy WEBdeveloper ma wlasnego CMS'a
![]() hehe, dobrze by było, ale myślę że nie. A szkoda, bo to by tylko świadczyło o ogólnym rozwoju ludzi zajmujących się projektowaniem i pisaniem na sieć. Tymczasem spotyka się stronki pisanie niby przez profesjonale firmy, po przejrzeniu których można wystawic definicję, a nawet pokusić się o wzór na CHAOS ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |