![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 7.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o ocenę oraz o to jak mogę ulepszyć moje "dziecko", komentarze powinny wystarczyć.
Ten post edytował seba_bwo 4.04.2009, 10:04:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przyda się właściwie to, co tutaj:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=117889 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 9 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat indexy puki co tylko numeryczne ![]() Zajrzyj tutaj i w powiązane: http://www.zyxist.com/pokaz.php/uzyteczne_systemy_szablonow -------------------- "Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 7.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co to ma wnosić do tematu, możesz trochę rozbudować swoją wypowiedź? erix@ Po każdej zmianie kodu HTML szablonu wystarczy że go przekompiluję do kodu php (i np mi zamieni {var zmienna} np np <?php echo $zmienna; ?>). Przez co wyświetlanie polegać będzie na podstawieniu danych pod przekompilowany szablon a nie ciągłe katowanie html wyrażeniami regularnymi. Dobrze zrozumiałem to prekompilowanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 9 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy napisałem za mało? Gdybyś wpadł na stronę Zyx'a i poczytał co pisze o szablonach, wiedziałbyś:
- co chcesz tak naprawdę zrobić - co robisz źle - co robisz dobrze - jak to co robisz powinno w przybliżeniu wyglądać. -------------------- "Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 4 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co wynajdować koło na nowo ?
Jest smarty, jest OPT, mimo że nie przepadam za tego typu systemami szablonów, to jeśli potrzebujesz to lepiej z nich skorzystać. Ja stosuje natywne PHP w template'ach i uważam, że to chyba najlepsze wyjście. Jeśli już będziesz wybierał, to ja bym postawił na OPT. Ten post edytował pejott 5.04.2009, 11:26:46 |
|
|
![]()
|
|
Po co wynajdować koło na nowo ? Jest smarty, jest OPT, mimo że nie przepadam za tego typu systemami szablonów, to jeśli potrzebujesz to lepiej z nich skorzystać. Ja stosuje natywne PHP w template'ach i uważam, że to chyba najlepsze wyjście. Jeśli już będziesz wybierał, to ja bym postawił na OPT. Jeżeli pisanie autorskiego systemu szablonów uważasz za zbędną pracę (wynajdowanie koła na nowo) to pewnie to samo myślisz o pisaniu autorskich systemów CMS i innych w tym stylu. Dlatego uważam twoją wypowiedź za zbędną. Czytałem już wcześniej stronę zyx'a a co do oceny to prosiłbym bardziej od strony technicznej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli piszesz hobbystycznie, aby się czegoś nauczyć, to jak najbardziej ma to sens - w końcu najlepiej uczyć się przez praktykę. Jednak do praktycznego wykorzystania takie kilkunastolinijkowe parsery (kilkudziesięcio- i kilkuset- często też) są bez sensu z powodów, które zostały już przytoczone. Po prostu aby to faktycznie pomagało, trzeba nad tym wybitnie długo posiedzieć i stworzyć niesamowicie dobry projekt; inaczej taki parser będzie utrudnieniem, a nie pomocą.
Od strony czysto technicznej, zabierasz się za problem od niewłaściwej strony. Manualne wykonywanie kodu to ślepy zaułek, który nigdzie Cię nie zaprowadzi. Masz PHP, parser PHP ma wszystkie kwestie związane z interpretacją kodu już rozwiązanie i w dodatku zrobi to dużo szybciej, niż skrypt, więc najlepiej aby parser kompilował szablony do kodu PHP. Przy okazji miałbyś też załatwiony problem z tą Twoją tablicą. Druga rzecz to brak jakiejkolwiek logiki w kodzie: masz trzy elementy, które z technicznego punktu widzenia są tym samym, a od A do Z obsługujesz każdy z nich w inny sposób. Ten post edytował Zyx 5.04.2009, 13:47:25 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po prostu aby to faktycznie pomagało, trzeba nad tym wybitnie długo posiedzieć i stworzyć niesamowicie dobry projekt; inaczej taki parser będzie utrudnieniem, a nie pomocą. Co do tego to nie mam zastrzeżeń, ale moim docelowym, pożądanym efektem, jest utrzymanie szablonowej składni z np: smarty a silnik napisać samemu. Chodzi mi o to że smarty jest dobrym systemem ale jak dla mnie ma za dużo bajerów, dlatego nie chcąc się męczyć w wywalaniu zbędnych rzeczy postanowiłem napisać swój system do obsługi podstawowych poleceń jak warunki, pętle i zmienne. Już wiem że najlepiej jakbym prekompilował szablony do postaci PHP. dla przykładu: Kod Jesteś {if zalogowany}zalogowany{else}nie zalogowany{/if}. zamieniałoby na: Kod Jesteś <?php if($zalogowany){echo 'zalogowany';}else{echo 'nie zalogowany';} ?>. Takie przemieszanie kodu php z html w kodzie wynikowym szablonu miałoby sens? Może jakieś propozycje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro twierdzisz, że ma za dużo bajerów, to znaczy, że jednak masz zastrzeżenia i nie do końca rozumiesz, w czym tkwi problem
![]() Od strony technicznej - a co Cię kod wynikowy obchodzi? Ty pracujesz z szablonem, tymczasem kod wynikowy ma działać, a nie być ładny ![]() Kod Jesteś <?php if($zalogowany){ ?>zalogowany<?php } else { ?>niezalogowany<?php } ?> Kiedyś dla testu próbowałem nauczyć OPT skracania takich krótkich fraz do postaci echo albo zwykłego sklejania ciągów, ale okazało się, że nie tylko nie działało to najlepiej, ale też nie było z tego żadnego wymiernego pożytku. Ten post edytował Zyx 5.04.2009, 14:32:01 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 4 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego uważam twoją wypowiedź za zbędną Twój temat tak samo, zresztą chciałem pomóc, więc nie mów co jest niepotrzebne, k ? ;/ Za rok, dwa, zmienisz zdanie, jak będziesz miał spory, autorski projekt. Chyba nie będziesz pisał wszystkiego od zera ? Teraz się uczysz, okay. Ale nie krytykuj ludzi, tylko dlatego, że mają inne podejście do pracy. Dla mnie liczy się koszt i czas produkcji. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:23 |