![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Mam taki malutki problem. Mam tabele np:
id | nazwa 1 | jakaś pierwsza zmienna 2 | druga zmienna 3 | no i rzecz jasna 3 zmienna 4 | coś zupełnie innego i teraz stosuje wyszukiwanie pełno tekstowe (full text)
wszystko pięknie ładnie gdy wpisze cały napis zmienna. jednak ja chce aby nawet jak się wpisze zmien wyświetlał rekordy w których ten ciag się znajduje. próbowałem z % ale jakoś kaprawo działa. jest na to jakiś patent? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy pisałem szukajke dałem %$zmienna%, nie wiem dlaczego u Ciebie nie działa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
u mnie zapytanie wygląda tak:
i podkreślam wyszukuje poprawnie ale tylko po całych wyrazach, jak wpisze np 2 litery wyrazu to nie wyświetla. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A próbowałeś bez MATCH i AGAUINST ? Tylko WHERE nazwa='%$zmienna%'; Prymitywnie ale może działać.
|
|
|
![]()
|
|
ale ze mnie dupa...
robiłem
zamiast
chyba już zmęczenie materiału. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem, tak będzie lepiej:
<?php $sz = "SELECT * FROM tab WHERE MATCH (pole) AGAINST ('str*, st1*' IN BOOLEAN MODE)"; ?> Jest to dopasowanie dla ciągu zaczynającego się od "str" bądź "st1" - nie ma ograniczeń ilości znaków. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 13:24 |