![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie czy da się zrobić coś takiego:
1.Zeby z pliku np. data.dat skrypt php odczytywal jedna linijke i zpisywal ja do jednej zmiennej (jako tekst) potem zeby odczytywal nastepna linijke i zapisywal do nastepnej zmiennej? 2.I czy daloby sie zrobic cos takiego zeby skrypt dziala tak jak ten powyzej tylko zeby czytal co dwie linjki? Z gory dziekuje za pomoc (dla was moze to latwy skrypt (ale ja jestem poczatkujacy)) ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Kod $tab=file(data.dat);
for($i=0;$i<count($tab);$i++){ $nr=1+$i; $zmienna{$nr}=$tab[$i]; } w zmiennych $zmienna1, $zmienna2, $zmienna3... itd. masz linijki pliku ale to jest bez sensu mozesz pobrac plik w tablice: Kod $tab=file(data.dat);
i kazda linie masz pod $tab[0], $tab[1]... itd., wiec po co przypisywac jeszcze to do osobnych zmiennych. 2. a tutaj to juz sam pomys jesli masz tablice w ktorej masz plik gdzie kazda linia to $tab[0] = pierwsza linia; $tab[1] = druga linia; $tab[2] = trzecia inia; itd. to juz chyba nie problem pobrac co druga :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki!
|
|
|
![]()
|
|
Mam taki skrypt na podstawie tego co poradził castor i tego co sam wymyśliłem:
<? $host=gethostbyaddr($REMOTE_ADDR); $tab=file(data.dat); if ($tab[0]==$host) { header(location:ban.php); } elseif ($tab[1]==$host) { header(location:ban.php); } elseif ($tab[2]==$host) { header(location:ban.php); } ?> Ma on czytać lnijki trzy linijki i porównywać z hostem użytkownika który wszedł na stronę. A jest taki błąd: Parse error: parse error in /var/www/html/portal5c/glowna.php on line 103 Co to znaczy? Dlaczego to (skrypt) nie działa? Z góry dzięki! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Parse error: parse error in /var/www/html/portal5c/glowna.php on line 103
Co to znaczy? ![]() to oznacza ze w pliku glowna.php w lini nr 103 masz jakis blad. zle napisales nazwe zmiennej lub zapomniales ; lub " sprawdz linie 102 bo jesli zapomniales ; w lini 102 to wyskoczy komunikat Kod Parse error: parse error in /var/www/html/portal5c/glowna.php on line 103
przejzyj ten skrypt bo to co tu napisales nie wyglada na 103 linie :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat <?
$host=gethostbyaddr($REMOTE_ADDR); $tab=file(data.dat); if ($tab[0]==$host) { header(location:ban.php); } elseif ($tab[1]==$host) { header(location:ban.php); } elseif ($tab[2]==$host) { header(location:ban.php); } ?> ![]() Hej to ma byc : Kod header("Location:ban.php");
pamietaj o :!: cudzyslowiach :!: i Location powinno byc z duzej litery. moze z malej tez dziala ale powinno byc z duzej ![]() i przed porownaniem usun znak ENTER z lini chop() ja to bym to napisal tak Kod <?
$host=gethostbyaddr($REMOTE_ADDR); $ile_lini=3; $tab=file(data.dat); for($i=0;$i<$ile_lini;$i++){ $tab[$i]=chop($tab[$i]); if($tab[$i]==$host){ header("Location:ban.php"); } } ?> -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki!
|
|
|
![]()
|
|
Kurde kolejny błąd:
Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/portal5c/glowna.php:8) in /var/www/html/portal5c/glowna.php on line 106 Nie wiem czy to może być związane z tym, że przed tym skryptem zapisuje do pliku (plik przed wykonaniem header zostaje zamknietę)? Z góry dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kurde kolejny błąd:
Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/portal5c/glowna.php:8) in /var/www/html/portal5c/glowna.php on line 106 z tego wynika ze juz naglowek zostal wyslany! albo przez ciebie lub przez serwer czyli musiales zaczac generowac dokument html tym ze przeslales juz znaczniki<head></head> Cytat Nie wiem czy to może być związane z tym, że przed tym skryptem zapisuje do pliku (plik przed wykonaniem header zostaje zamknietę)?
tu cie nierozumiem ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Czyli muszę skrypt wstawić pw head albo caly html wywołać przez php?
np. echo ("<body>"); itd.? Dzięki, bo ja dopiero zaczynam w php robić strony! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Albo przez np. include("ban_skrypt") na stronę wstawić?
Może być chyba tak nie? Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
moze byc!
ale jak juz wspomnialem musisz wstawic to przed wyslanie naglowka. Nie musisz generowac html przez php jesli tego nie potrzebujesz. np.: Kod <?php
tu jest twoj skrypt lub to include() :D z maglowkiem ?> <html> <head> </head> <body> a tu kod html itd.... <?php tu moze znowu byc kod php ?> a tu dalej html </body> </html> a tu masz porade z http://php.faq.pl do Cannot add header information - headers already sent by... Cytat Oznacza to że przed nagłówkiem wysłano już jakieś dane (np pustą linię przed "<?php" lub coś za pomocą echo, print). Usuń przyczynę błędu lub w php.ini ustaw output_buffering = On
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Już sobie poradziłem "ulepszając" trochę twój skrypt (tzn. dodałem elseif i jeżeli host jest inny niż którakolwieki z lini to włącza stronę dla tych którzy nie mają bana, a jeżeli host zgadza się z banem to włącza stronę dal zbanowanych
![]() Dzięki z pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 18:29 |