![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwa fragmenty kodu:
$allz = mysql_query(' SELECT COUNT(DISTINCT id_zawodnika) as wszyscy_uczestnicyz FROM `zawody_x` WHERE `cykl` = "'.$row_ally['cykl'].'" '); while($row_allz = mysql_fetch_array($allz)) {echo '<td class="m11" rowspan=2>'.$row_allz['wszyscy_uczestnicyz'].'</td></tr>';} oraz $ally = mysql_query(' SELECT DISTINCT `cykl` FROM `zawody_x` '); while($row_ally = mysql_fetch_array($ally)) {echo '<tr><td class="m11">'.$row_ally['cykl'].'</td> <td>TUTAJ</td> Chcę wstawić pierwszy fragment kodu w miejsce słowa "TUTAJ" w drugim fragmencie. NIestety próbuję na różne sposoby i nie udaje się. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
troche to zagmatwane... może:
Ten post edytował piotrooo89 3.04.2009, 08:05:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wnikając, w to, że zupełnie nie oddzielasz php od HTML-a i w sumie stąd zagubienie się w jasności co gdzie, proponuję tylko małą modyfikację (choć sama napisałabym to całkiem inaczej ... zresztą nie wiem, dlaczego pomiędzy <td> i </td> wstawiasz powtarzalnie takie cosie: <td .... </td></tr> - ni to pies ni wydra, nawet nie wiem, czy chcesz wiersze dodawać czy tylko pola.
Ale abstrahując zamiast w pierwszej części pluć prosto do przeglądarki przez echo - wrzucaj sobie do zmiennej, którą w drugim fragmencie wyplujesz.
Pozdrawiam, Nela |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może wyjaśnię o co mi chodzi, bo chyba troszkę pokręciłem:
Mam kolumnę o nazwie `cykl` W niej jakieś dane: a b c c b a a b b b b a Chcę je wyświetlić w tabeli: a - 4 razy b- 6 razy c- 2razy Teraz mój kod: $ally = mysql_query(' SELECT DISTINCT `cykl` FROM `zawody_x` '); while($row_ally = mysql_fetch_array($ally)) {echo '<tr><td class="m11">'.$row_ally['cykl'].'</td> wypisuje on po kolei wszsystkie wartości z kolumny cykl, czyli: a b c dalej: <td> '.{$alla = mysql_query(' SELECT COUNT(DISTINCT id_zawodnika) as wszyscy_uczestnicyz FROM `zawody_x` WHERE `cykl` = "'.$row_ally['cykl'].'" '); $row_alla = mysql_fetch_array($alla); echo 'aaaaa'.$row_alla['wszyscy_uczestnicyz'].'aaa'; }.' </td> ten fragment kodu w kolumnie obok (stąd znaki <td></td>) ma wyświetlić wartości: 4 6 2 W tym miejscu musi się zmieniać wartość: WHERE `cykl` = "'.$row_ally['cykl'].'" W całości wymyśliłem to w ten sposób: <table width=600 bgcolor=#EFDFDF border=4> <tr><td class="m11" colspan=6> Kolejna</td></tr> <? $ally = mysql_query(' SELECT DISTINCT `cykl` FROM `zawody_x` '); while($row_ally = mysql_fetch_array($ally)) {echo '<tr><td class="m11">'.$row_ally['cykl'].'</td> <td> '.{$alla = mysql_query(' SELECT COUNT(DISTINCT id_zawodnika) as wszyscy_uczestnicyz FROM `zawody_x` WHERE `cykl` = "'.$row_ally['cykl'].'" '); $row_alla = mysql_fetch_array($alla); echo 'aaaaa'.$row_alla['wszyscy_uczestnicyz'].'aaa'; }.' </td></tr>';} ?> </table> Jednak nie działa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. To tak ... tak prosty wynik powinienes wyciągać z bazy jednym query.
Nie ma potrzeby komplikować sobie życia. Potem lecąc po wierszach wyniku lecisz równo po wierszach pokazywanej tabelki. Może być na przykład tak (sorry jeśli query nie do końca poprawne - mysql-a nie używam ... tylko postgresql-a):
Pozdrawiam, -Nela |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:08 |