![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym umieścić na swojej stronie news ticker. Aby pod topem strony przewijały się nagłówki aktualności i udało mi się znależć schemat skryptu który tworzy taki ticker (może ktos zna też jakiś skrypt to prosze o informacje ale aby czytal z RSS) ale ten moj skrypt czyta z pliku txt.
I tutaj mam problem, czy może mi ktoś pomoc w napisaniu funkcji ktora wytnie z jakiegos ogolnie dostepnego RSS naglowki wiadomosci i wstawi to do pliku .txt na moim serwerze. I aby ta czynnosci powtarzala np. co 60 min. Z gory dziekuje za pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
hmmm podpowiem ci że rss to xml .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki, czesciowo problem rozwiązałem.
Otóz mam:
I moje pytanie jest czy da się jakoś zrobić aby ta funkcja albo ten plik .php uruchamial się co 1 godzine? Jak to rozwiazac. Mógłbym umiescic ten plik na stronie na ktorej bedzie ticker ale wtedy moglby byc konflikt jakby kilka osob w tym samym czasie wszlo na strone. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
A jakieś inne rozwiązanie raczej programistyczne?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zapisuj w bazie datę ostatniej aktualizacji i jak ktoś wchodzi co sprawdzaj , minęła godzina? tak->pobieramy i update bazy do obecnej daty.
|
|
|
![]()
|
|
No to jest już rozwiązanie które jest już ciekawe
![]() TO już ostatnie pytanie, bo jakoś nie ma pomyslu jak to rozwiazac:) Chodzi mi o ta petelke for (.....){ $dane= ....... } jak był zapis do pliku to bez problemu, zamykalem plik po zapisaniu wszystkiego. A moje pytanie jest takie czy mozna jakos te dane zebrac w jedna zmienna i zapisac po wykonaniu tego for'a np przy i<15? Bo jak bede potrzebowal 15 newsow, to w ten sposob musialbym wykonac 15 zapytan do bazy jakbym umiescil mysql_query w tym forze? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dlaczego 15 zapytań
![]() w 1 zapytaniu dajesz insert i w nim wszystkie newsy . |
|
|
![]()
|
|
dlaczego 15 zapytań ![]() w 1 zapytaniu dajesz insert i w nim wszystkie newsy . Albo jest juz tak pozno ze nie mysle albo nie rozumiem ![]() Ale jak startuje for to 1 news idzie do $dane, pozniej kolejny przebieg for'a i $dane to juz ten drugi news, wiec trace ten pierwszy? wiec musial bym dac mysql_query=insert $dane..... wlasnie w for. Czyli de facto (to moje zdanie- a jestem laikiem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w for daj tablicę i potem tą tablicę scal i daj do mysql.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:29 |